Sansegården

sansegaarden

 

Her på Sansegården lever vi, en liten gjeng firbeinte og tobeinte. Gården er drevet økologisk av Veslemøy og Bjørnstjerne Olavsbråten – to unge bønder under 30 år – som begge er utdannet økologiske agronomer på Sogn jord-/ hagebrukskule i Aurland. Heldigvis for dem begge hadde Veslemøy odel på hjemgården hvor de fikk mulighet til å bli 6.generasjon gårdbrukere.

Gården er ikke stor- men vi prøver gjøre det beste ut av det vi har fått til rådighet av ressurser-
plassert med utsikt mot Norefjell og ved inngangen til Hallingdal.

Hovedsaklig drives gården på melkeproduksjon, vi har et lite gårdsysteri der litt av hvert blir laget-
helst upastaurisert.

Siden vi ikke har all verden med jord, prøver vi bruke utmark- skog og fjell, så langt det lar seg gjøre. Om sommeren har vi mye dyr, om vinteren noe mindre. Melking skjer hovedskaklig på sommeren når vi har beite tilgjengelig, og for å klare oss med vinterfor.

Her er griser, høner, geiter, kyr, katter og snart også en hest.

Tanken er at alle dyra skal ha en grunn for å være her, ikke bare fordi vi skal produsere kjøtt. Griser vender jord og graver- og de spiser rester etter oste-/grønnsaks-/potetproduksjon, geiter rydder småkratt og skogsbeiter, kyra spiser mat på fjellbeite og i skogen slik at vi kan få melk av ekte sommerkvalitet, kattene fanger mus og hesten er med på arbeidet som skjer på gården.

Dyra her har mulighet til å være ute hele året, vi har konsentrert kalving- det vil si at alle kuene får en sammenhengende periode på vinteren der de kan bygge seg opp til en ny sesong. De får så godt som ingenting importert kraftfor- vi gir dem heller norsk økologisk korn og erter.

Kuene her er av rasene dølafe, en norsk tradisjonsrase og jerseyfe som gir unik melk med tanke på kvalitet. Dette er viktig for oss siden vi foredler mye melk selv.

Vi har en seter på Norefjell, uten vei – vann og strøm annet enn fra et aggregat for å få melkemaskinen til å gå. Om vi kan si det slik, så føler vi oss priveligerte- og heldige. Ikke minst fordi vi har så mange gode hjelpere gjennom året. I tllegg til allt- har vi litt grønnsaker og potet.

Håper dere blir fornøyd med prdouktene fra oss!

Vi produserer en del meierivarer på bestilling, ta kontakt hvis det er av interesse.
Sansegården Olavsbråten, 3536 Noresund
tlf 917 98 237
olavsbraatengaard@gmail.com

Adresse: Sansegården Olavsbråten, 3536 Noresund Tlf: 917 98 237 E-mail: Olavsbraatengaard@gmail.com