Speltsuppe fra Toscana – Ministra di ferro

Ved Camilla Wilse

Dette er min livrett, det beste jeg vet. Denne suppen metter og varmer. Det finnes sikkert like mange varianter av denne som det finnes varianter av en spagetti bolognese. Dette er min variant.

Til 6 pers trenger du:

  • 200 g kidneybeans (eller 100 g tørre lagt i bløt over natten og kokt ferdig = ca. 200 g)
  • 200 g hel spelt (farro) – lagt i bløt i minst 10 timer.
  • 1 dl olivenolje, kanskje mer.
  • 1 stor gul løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 stilker selleri
  • 6 fedd hvitløk
  • 1 ts finhakket rød chili
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 stang hel kanel
  • ¼ ts raspet muskatnøtt
  • 2 liter vann + at du kanskje må spe med vann hvis den står og tykner.
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Legg bønner i bløt i rikelig med vann over natten- eller tidlig på morgenen, slik at du kan koke dem når du kommer hjem fra jobb. Bønnene bør være ferdig kokte til du begynner med suppen. Legg spelt i bløt over natten- eller tidlig på morgenen.

Kjør halvparten av bønnene med stavmikser og litt vann slik at det blir en glatt ”suppe”.

Finhakk løken og la den surre på middels svak varme til den er myk. Dette er viktig for at løken ikke skal dominere smaken.

Skjær gulrøtter og selleri i terninger og finhakk hvitløk og chili.

Når løken er myk, har du i de øvrige grønnsakene, tomatene, kanelstangen og vannet.

Hell vannet av den bløtlagte spelten og skyll gjerne en gang. Ha spelten i suppen og sett opp varmen slik at det koker.

La suppen småkoke i 30 minutter. Nå har du i de ferdigkokte bønnene og bønnemosen og rører godt. La det småkoke i noen minutter.

Smak først – tilsett salt og pepper – smak igjen og spe med mer vann hvis den blir for tykk.

Kok i 20 minutter til. Smak igjen. Ha gjerne i mer krydder.

Ministra serveres med pesto, prøv løpstikkepesto nå som vi går inn i våren (!) og eventuelt brød.

Tips: Prøv med andre hele korn som bygg eller rug også.