Gøy på landet: Kommer de brune eggene fra de brune hønene, eller?

Les Mer

 

egg fra Bergsmyrene gård

I anledning at egg fra Bergsmyrene gård ble solgt i Mathallen idag i forbindelse med utlevering av Kooperativets pose, deler vi en sak fra i sommer, skrevet av et av våre medlemmer som bodde to månender på Bergsmyrene gård:

Høner er noen flotte dyr. Egg er en av de mest nyttige, brukbare og næringsrike matvarene vi har. Som barn ble jeg alltid fascinert de gangene vi kjøpte egg fra økobonden i nabolaget. De var jo ulike i størrelsene, og noen var tilogmed brune! Helt forskjellige fra de uniforme eggene som kom fra butikken. Men kom de brune eggene fra brune høner, eller? Nå har jeg endelig fått svaret. Jeg har snakket med Evelyn Romer Iversen fra Bergsmyrene gård. Evelyn regjerer over 70 høner og to haner, og hun har både hvite og brune egg i kurven.

“Det er morsomt med de ulike hønene, for de har så ulik adferd,” sier Evelyn og ler. De hvite er mer hissige og sky, mens de brune er nesten irriterende tamme og kosete. Hun løfter opp en brun høne og putter nebbet dens inn i sitt eget øre og lytter. “Hva sier du?”, spør hun, “Krakks,” sier høna. De hvite hønene holder seg taust på avstand.

Hun fortsetter: “De brune er tidligere oppe, og senere på vaglen. De vil være ute lenge og må noen ganger jages inn på kvelden. Men de hvite er utrolig flinke til å legge egg, det er nok derfor vi ser mest hvite høner i konvensjonelt landbruk.”

For det er faktisk sånn at de brune hønene legger brune egg, og de hvite legger hvite egg. Men konklusjonen må bli at brune høns have more fun.

Sommerhilsen fra Cath Røsseland, sommer-praktikant på Bergsmyrene gård og medlem av kommunikasjonsgruppa i Oslo Kooperativ.