Datomerking og håndtering av kjøtt i kjøttposen

Les Mer

 

Datomerking og håndtering av kjøtt i kjøttposen

Det har hersket noe forvirring i forbindelse med holdbarhetsdatoene som er blitt satt på kjøttet vi fikk fra Heinrich Jung denne gangen.

Det som er så spennende med Kooperativet er at problemstillinger som skiller økologisk fra konvensjonelt også kommer frem i for eksempel håndtering og foredling av matvarer og i hva som er greit å bruke for konservering og så videre.

Så her kommer litt informasjon som vil gjøre det klarere.

Først og fremst: dette er så ferskt kjøtt som det er mulig for oss å få tak i. Dyrene kom fra slakteriet på mandag morgen forrige uke, og ble pakket mandag, tirsdag og onsdag, før det kom til oss på torsdag. Det er gjort av en profesjonell pakker, så alt kjøtt er definitivt trygt og all håndtering følger Matilsynets regelverk. Det har blitt oppbevart ved kjøletemperatur helt til vi får det i hende. Vi anbefaler at når man får såpass store mengder kjøtt på en gang er det like greit å fryse ned alt sammen med en gang. Da holder storfekjøtt seg i minst et år, og svinekjøtt i minst et halvt år.

Merking
– Kvernet kjøtt: har en holdbarhet på 4-5 dager, fordi dette kjøttet lett kan bli surt. Kvernet kjøtt er et skjørt produkt. Når man kjøper f.eks. Gilde sine produkter er disse pakket med en gass i innpakningen som øker holdbarheten. På pakkene med kvernet kjøtt er det denne gangen blitt merket med en dato som er ett år etter pakking, dette fordi pakkeren tenkte at alle med fordel kunne fryse disse.
– Alle andre varer: Disse har noe lenger holdbarhet, 6-7 dager. De er blitt merket som kjøleprodukter, siden det ikke er like skjørt.
– Noen feilmerkinger: Dersom du har fått varer hvis holdbarhetsdato var satt til før torsdag 19. mars, så er dette en feil som skjedde da pakkeren nok hadde glemt å stille om på pakkemaskinene på de første tingene han pakket. Han tar hele feilen på sin kappe. Disse er naturligvis fra samme dyr.
I framtiden vil alle varer bli merket som kjølevarer med riktig dato. Men som sagt så anbefales det å fryse ned kjøtt man ikke har tenkt å spise med det samme.
Håper dette gjør det klarere og om det er noen flere spørsmål, så ta kontakt med oss.
Mvh,
Kjøtt- og meierigruppa.