Bra bonde: Dan Hjorteseth fra Solli gård

Les Mer

Dan Hjorteseth fra Solli gård Tekst: Thale Lindstad Foto: Dan Hjorteseth

Kooperativets kjøttpose har allerede solgt som varmt hvetebrød en stund. Her forteller Dan Hjorteseth fra Solli gård litt om arbeidet bak kjøttposen, og hvordan han takler kjærligheten til melkekyr som lever like lenge som en labrador retriever.

Kooperativet er så heldig å ha hele tre produsenter som hele tiden jobber for å levere sitt aller beste til kjøttposen: Solli gård, Sansegården og Heinrich Jung. Solli gård i Stokke i Vestfold har vært drevet økologisk og biodynamisk i 30 år. De har kuer, villsauer, høner, eget pølsemakeri og 8 mål med frukt og kjøkkenhage til eget bruk og til undervisning. Har du lyst på en trivelig omvei når du kjører gjennom Vestfold, finner du gården bare 5 minutter unna E 18. Alle fra Kooperativet som har lyst til å hilse på er varmt velkomne – 12.30 er det lunsj og kaffen er varm!

Bra å variere

-Når vi selger kjøtt til Kooperativet, handler det om å finne fram til en pris som er lav nok til at medlemmene kan kjøpe posen, men høy nok til at vi kan opprettholde god dyrevelferd, sier Dan. På Solli gård gjør man dette ved å selge hele dyret, ikke bare de mest verdifulle eller vanligste delene. Dessuten tar man samme pris for indrefilet som for ben.

-De ulike delene på dyret inneholder forskjellige vitaminer og mineraler. Det er bra å kunne variere mellom kraftbein, suppekjøtt og biff i matlagingen, da får du i deg all næringen fra dyret, sier Dan.

Når han sender dyr til slakt på Norturas anlegg i Tønsberg, prøver han alltid å levere tre dyr samtidig slik at de får et eget rom for seg selv i bilen. Naboen Ole på slakteriet passer hjelpsomt på at de får en egen binge å vente i, slik at de ikke slåss med andre dyr. Dagen derpå hentes slaktet tilbake til gården og henger til to ukers mørning.

-Kjøttbonden har nærhet til både det levende dyret og til kjøttproduktet, sier Dan.

Bruker hele dyret

Det er framparten som skjæres først. Den består av høyrygg nakke, suppekjøtt, bogplomme, og noe kjøttdeig. De mest verdifulle bitene, nemlig indrefilet, ytrefilet og entrecote, kommer fra ryggen. Fra låret får vi rundbiff, flatbiff, bankekjøtt og kjøttdeig. Av ett dyr er det 1/3 suppekjøtt med ben, 1/3 stykningsdeler, og 1/3 kjøttdeig. I tillegg er det noe fett, sener og ben som ikke er egnet til menneskemat, men ypperlig å gi videre til ulveoppdrettere.

Når du bestiller en kjøttpose fra Kooperativet, får du om lag 3 kg kjøtt og betaler 525 kroner hvorav 500 kroner går direkte til bonden. Innholdet i posen varierer litt fra medlem til medlem, sånn at hele dyret kommer til nytte. Stykningsdelene merkes med navnet på muskelen, hvor på dyret kjøttet kommer fra, eller de ulike bruksområdene som for eksempel suppekjøtt. Så er det bare å eksperimentere i vei på kjøkkenet.

To tusen timer i fjøset

Dan Hjorteseth er tydelig på at yrket som bonde er en livsstil. To tusen timer i fjøset hvert år innebærer blant annet daglig nærkontakt med 70 storfe, hvorav 20 er melkekuer med lange livsløp på mellom 10 til 15 år.

-En melkebonde tilbringer mer tid sammen med kuene sine enn med familien sin. Da får det stor betydning å ha gode relasjoner til dyrene og samtidig ha et robust hjerte når du sender dem avgårde til slakt, sier Dan.

Ingen snarveier

På Solli har de to kuraser. Jarlsbergfe er en gammel, lettstelt rase som er godt tilpasset området, har god proteinstruktur og fin smak på melken. Aberdeen Angus produserer bare kjøtt fordi kalvene drikker all melken, men er kjent for høy grad av fettmarmorering i kjøttet. Da blir det mørt og godt. Alle kuene beiter på lokalt gress samtidig som de fores med gårdens egendyrkede økologiske kraftfor.

-Hva kuene spiser påvirker sammensetningen av næringsinnhold og fettsyre i kjøttet. Dessverre kommer mange bønder ofte i skvis mellom å produsere økonomisk og å produsere mat av høy kvalitet. Noe av det fineste med Kooperativet er at det gir bøndene økonomi til å gjøre ting ordentlig uten snarveier, mener Dan.

Når du kjøper Kooperativets kjøttpose får du altså variert næring og morsomme utfordringer på kjøkkenet, samtidig som du bidrar til bedre dyrevelferd, friere valg og kreativ kvalitetstenkning blant våre kjære bønder. Tygg takknemlig, svelg stolt og nyt nøysomt.