Myse – et næringsrikt biprodukt med mange bruksområder

Les Mer

Myse – et næringsrikt biprodukt med mange bruksområder Tekst: Cathrine Pangopoulos Foto: Istockphoto.com

Denne uken inneholder meieriposen syrna myse fra Olavsbråten gård – noe vi ikke kjenner igjen fra kjøleskapet i dagligvarehandelen. Hva er dette, og hva bruker vi det til?

Myse er en gulaktig væske som blir igjen av melken etter ost- og yoghurtproduksjon. Den er rik på protein, og yndet av industrien til fremstilling av kosttilskudd og proteinpulver. Den syrna mysen fra Olavsbråten gård er i tillegg full av helsefremmende melkesyrebakterier – godt både for magen og immunforsvaret.

Myse kan i mange tilfeller erstatte vann eller melk i bakeprodukter som brød, rundstykker, pannekaker, muffins og lignende. Mange bruker myse i surdeigsbrød, og forteller at de hever godt.

Smoothies, kraft og ricotta

Tilsetter du myse i milkshakes og smoothies, får du en proteinrik og god drikk. Den er også god å tilsette i supper, sauser og gryteretter. Hvis du koker egen kraft, kan du helle myse over beina i stedet for vann og få et nydelig og ekstra næringsrikt resultat.

For de mer avanserte kan det kanskje friste med hjemmelaget, italiensk ricotta? Noen Google-søk gir deg mange oppskrifter på denne ferskosten.

Bonden anbefaler myse som startkultur til melkesyregjæring (fermentering) av surkål og andre grønnsaker. Eller som ren tørstedrikk.

Kan fint fryses

Mysen kan fint fryses. Et tips er å fylle den i isbitform, hvor den holder seg i opptil 6 måneder. Små isbitformer gjør at du slipper å tine mer enn det du trenger.

Mysen var tidligere et avfallsprodukt i meierinæringen og en forurensningskilde. At vi har oppdaget produktets helsebringene egenskaper og mange bruksområder er en gevinst for både oss, bøndene og miljøet.

Nettstedet The Prairie Homested har 16 tips til måter å bruke myse på.