Nøtterøy Kooperativ er i gang

Les Mer

 

Nøtterøy Kooperativ er i gang

Ann Helen Hagen har tatt meg seg kunnskapene fra tiden i Oslo Kooperativ og startet opp et kooperativ for sine nye sambygdinger i Vestfold. – Tilbudet kommer bare til å bli bedre og bedre framover, lover hun.

Tekst: Guri Haram

Kooperativet dukker stadig opp nye steder, takket være engasjerte frivillige. Mens Ås Kooperativ er i full sving, kommer det etter hvert også et kooperativ i Halden. I disse dager kan også befolkningen i Vestfold glede seg over bedre tilgang på økologiske grønnsaker og kjøttvarer.

God mottakelse

9. august var det oppstartsmøte for Nøtterøy Kooperativ, som nå har åpent for nye medlemmer.

– Noen har ventet veldig lenge her, mens andre ikke har hørt om Kooperativet før, men stiller seg positive. Etter møtet har vi fått mange henvendelser. Snart kommer vi i lokalavisen Øyene, og da regner jeg med at vi blir flere. Det er en veldig øko-bølge i Vestfold nå. Folk henger seg på, og det er gøy! sier Ann Helen.

Rett etter oppstartmøtet hadde Nøtterøy Kooperativ allerede 40 påmeldte.

– Det er kjempebra! Hvis vi bare ble 30, hadde vi bestemt oss for å kjøre i gang. Og nå er vi allerede over det. Vi har fortsatt åpent for påmeldinger, understreker Ann Helen.

Helene Austvoll i styret til Oslo Kooperativ er glad over utviklingen.

– Det er ingenting annet vi heller vil enn at konseptet sprer seg. Vi opplever at folk er veldig opptatte av hvor maten kommer fra. Desto nærmere forbrukeren kommer bonden, jo mer kan den enkelte selv påvirke både hva som kommer på tallerkenen, og hvordan maten er produsert. De aller fleste ønsker usprøytet mat fra en sunn jord, påpeker hun.

Utlevering på Steinerskolen

Ann Helen var aktiv i Oslo Kooperativ fra begynnelsen i 2013. Da var hun med på kjøtt- og meierigruppa, i tillegg til innkjøp. Etter å ha flyttet til en gård i Horten fikk hun lyst til å skape det samme tilbudet i nabobyen Tønsberg.

– Jeg kom i snakk med Cathrine som var interessert i det samme, forteller hun.

Cathrine Engen Ramstad er lærer på Rudolf Steinerskolen i Vestfold.

– Skolen på Nøtterøy gir oss tilgang på lokaler med kjølemuligheter. Derfor ble Kooperativet lagt hit. Men Nøtterøy ligger bare 10 minutter unna Tønsberg, forteller Ann Helen.

Siden hentelokalene er på Steinerskolen har mange fra Steiner-miljøet blitt kunder nå i starten. Ann Helen understreker at de ønsker et åpent miljø med flere medlemmer fra distriktet.

– Vi ønsker at folk fra Tønsberg, Teie og områdene rundt skal melde seg på, oppfordrer hun.

Har skapt en arbeidsplass

Bøndene som leverer grønnsaker til Nøtterøy Kooperativ er så langt Rosnes i Sande og Hans Albert Husby. I tillegg får de kjøtt fra Dan Hjorteseth på Solli gård.

Kjøttbonden, som allerede er tilknyttet Oslo Kooperativ, er godt fornøyd med å få enda mer drahjelp fra Nøtterøy i salg av økologisk kjøtt.

– Han snakket på oppstartsmøtet om kooperativet og den økonomiske betydningen det har for driften hans. Takket være Oslo-avdelingen har han ansatt en polsk arbeider til hjelp i pakking. Kooperativet har altså skapt en arbeidsplass. Det er kjempefint, og nå trygger vi dette gjennom Nøtterøy Kooperativ, forteller initiativtaker Ann Helen.

Flere planer

Grønnsaksbøndene Nøtterøy Kooperativ har tilknyttet seg, driver relativt store gårder. Framover håper Ann Helen at de også kan få mer lokale småskalaprodusenter med på laget.

– Kanskje kan vi få til et samarbeid om brød fra et bakeri. Dessuten har vi veldig lyst til å få til en meierigruppe. Vi er i dialog med flere bønder. Uansett blir det mye god mat fremover!

VIL DU BLI MEDLEM I NØTTERØY KOOPERATIV?