Skal det være litt høy-is?

Les Mer

 

Mat er moro, økomat er bedre. Kooperativet på Økouka er på vei til å bli en tradisjon!

 

Høy-is Under Økouka serverte restauranten Tekehtopa bakt eple med fersk ost og høy-is.

 

Tekst: Annette Lippestad Foto: Thomas Anker Hodnebrog-Vibe

Oslo har vært økologisk i én uke og hatt tilbud over hele byen, og litt utenfor; pølsesmaking, birøktersafari, låvefest, økosjokoladekurs og jordlig yoga, for å nevne noe. Kooperativet var blant annet med på Matstein i Mathallen, et arrangement om mat og prat om kjøtt og bærekraft. Det ble spilt kjøttrelatert musikk og Kooperativet laget suppe. I tillegg har Kooperativets bønder levert økologiske råvarer til coctails og juice på Fuglen bar og Økouka-meny på Tekehtopa restaurant.

– Vi ville begge være med på Økouka, og hadde en veldig fin kveld med Kooperativet i fjor, sier Andrea Westphal, daglig leder i restauranten Tekehtopa. – Leverandørene vi bruker under Økouka er de samme som leverer varer til Kooperativet.

Tekehtopa serverte økologisk mat i Økouka til samme pris som ellers, Fuglen var med – coctails og juice. Perfekt med litt rotsnacks.

 

Økouka Kooperativets bønder leverte gode råvarer til Tekehtopas økologiske Økouka-meny

 

Velger etter pris, ikke kvalitet

Aktørene i Økouka arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk, og ønsker hvert år forbrukere velkommen til felles feiring. Målet er formidling av kunnskap samt inspirasjon til både kokker og menigmann. Mat dreier seg om mer enn pris. Det er helse, samfunn, verdibevaring, bevaring av landbruk og planlegging av fremtid.

– Hvorfor er så mange så lite interressert i å tenke helse kontra pris når de velger mat?

– Vi har blitt veldig fokusert på pris, butikkene reklamerer med billige varer, ikke kvalitet. Økologisk mat er litt dyrere, men ikke så veldig. De små bøndene kan ikke konkurrere med merker som for eksempel First Price, selv om de har sunnere produkter. Vi må forstå arbeidet og kostnadene. Skal vi ha tilbudet må vi bruke det, ikke bare tenke at det er bra at vi har det, sier Andrea.

 

Sous-sjef Pia Sofie Holm Sous-sjef Pia Sofie Holm mener det er mye penger å spare på å konservere råvarene riktig.

 

Tips til konservering

Sous-sjef Pia Sofie Holm har mange tips til hvordan man kan utnytte gode råvarer best mulig.

– Man kan handle mer i forhold til sesong og ta vare på det til senere. Man kan salte det ned, koke supper eller lage pureer og fryse det, mye kan syltes… Det er så lett at jeg har fått mamma til å gjøre det, hun har fått helt dilla.

– Det er mye å spare her, både penger og svinn. Men man må lære seg litt om maten for å utnytte den. Nå kommer det stadig flere kokebøker om dette.

 

Servering økouka Økologisk gris med syltet og bakt gresskar sto på menyen.

 

Lam og høy-is

– Det er september – hva er sesongvarene nå?

– Lam og kål, sier Pia. -Jeg har satt i gang en diger gryte med fårikål. Og det er mye løk, gulrøtter, rødbeter…

– Og hva er den beste desserten nå?

– Vi serverer bakt eple med fersk ost, og høy-is.

– … med fersk ost og hva?

– Høy-is.

Høy-is er ristet høy som trekker i fløteis og siles. Det serveres med spelt som er ristet i rørossmør og sukker. Detaljene forblir kokkens hemmelighet.

– Det smaker sånn ordentlig høy, slik du kjenner når du lukter på det, sier Pia. – Det smaker økologisk, om du skjønner hva jeg mener.

– Høy-is er litt kult, ler Andrea.

 

Pia Sofie Holm legger siste hånd på verket. Pia Sofie Holm legger siste hånd på verket.

 

-Staten må på banen

De mener staten bør komme bedre på banen for å fremheve økologisk mat. En form for støtte til butikker som satser litt på å få frem den økologiske maten og setter av noen lett synlige hyller eller deler av butikken til økologisk mat. De gode hylleplassene i dag koster ofte for mye for små leverandører.

 

Økouka andre steder i landet

Gikk du glipp av Økouka så skal de ha det flere steder i landet. Arrangementet øker i omfang, og stadig flere har lyst å delta. I løpet av høsten vil det arrangeres økouker flere steder i Sør- og Midt-Norge. Det er et mål å spre kunnskap om viktigheten av mat uten kunstig tilsetning, og gi folk gode opplevelser.

– Jeg vil at barn skal bli tatt med for å kjenne hvor godt et eple kan smake, sier Pia. – Når jeg står og lager mat vil jeg har ordentlige råvarer. Det er ikke noe morsomt om retten blir dårligere fordi varene er smakløse.

Og – til opplysning: Høy-is er veldig godt. Kanskje på tide å reise en tur på landet og kjenne litt på lukten av høy?