Gyllen løk

Les Mer

Gyllen løk

Gjennom den kalde tida som nå venter oss er Kooperativets poser ofte fylt med løken som vi her i nord er heldige å ha lett tilgjengelig. Visste du at noen steder har løken veldig høy verdi?

Tekst: Thale Lindstad og Mads Pålsrud Foto: Alm Østre

Det er ikke sikkert vi er så mange som jevnlig følger med på det asiatiske matprismarkedet, men den som gjør det har i løpet av sensommeren kunnet observere perioder med kraftige prisøkninger blant annet ved Maharashtra i India, Asias største løkmarked. Skrantende løklagre, tilbakeholdte forsyninger, og produksjonsfall presser prisene oppover. Det påvirker selvsagt mange menneskers tilgang på mat, næring, og det å kunne spise i henhold til sin kultur og tradisjon.

Løken har sitt opphav i Sentral-Asia, kineserne dyrket den allerede for 3000 år siden, og det var romerne som brakte den til oss. Her i Europa er tilgang og pris heldigvis forventet å holde seg stabile fremover. I Norge knyttes løken ofte til tradisjonell matauk og er en grønnsak som tåler vårt klima godt, slik at vi kan dyrke mye lokalt.

Mulighetene løken gir deg er så mange. Fransk løksuppe kokkelert med kjærlig lidenskap og detaljert nøysomhet. Ren og delikat ovnsbakt løk som åpner seg glinsende og myk helt av seg selv når du bare legger den i en ildfast form i et varmt kjøkken, mens høstens kulde begynner å sette fot der ute. Indiske gryteretter som lar modige kryddermixer løfte løken inn i lekne samspill. Løkmarmelade, sprøstekt løk og rå løk. Eller go 80’s og nyt retro biff med stekt løk?

Når du har et par løk til overs i kjøleskapet, loftsboden eller kjellern, så finnes det, hvis du vil, et globalt perspektiv som gir deg mulighet til å føle rikdom og takknemlighet. De gylne kulene du ennå ikke har rukket å spise, som ligger og glitrer innerst, bakerst i kjøleskapet, de er gull. Ta dem frem og lag noe det skinner matglede av. Hjemmelaget indisk eplechutny laget av lokale råvarer fra bøndene rett utenfor byen er jo for eksempel ganske kult.

Kanskje frister denne oppskriften fra Spiselandslaget?

Ingredienser:

  • 1,5 kg epler (vekt etter at de er skrelt, renset og delt i biter)
  • 2 store løk, finhakket
  • 500 g muscovadosukker
  • 7 dl eplecidereddik
  • 3 ss finhakket frisk ingefær
  • 2 røde chili med frø, i grove biter
  • 3 kanelstenger
  • 3 stjerneanis
  • 1 ts nellikspiker

 

Fremgangsmåte:

Det som tar tid her er å skrelle og dele eplene, så dette er lørdags- eller søndagskos. Resten er grei skuring. Ha alle ingredienser oppi en stor gryte. Kok opp og la så småkoke uten lokk på middels varme mens du rører innimellom. 30-40 minutter senere, når eplebitene er møre (og en hel del moste), er den ferdig. Ha den nykokte, glovarme chutneyen på sterile glass og lukk glassene umiddelbart med lokk.