Superplanten quinoa

Les Mer

 

quinoaDu har kanskje hørt at quinoa er bra for deg. Men visste du at superplanten er så super at den kan hjelpe til å løse verdens matvarekrise? Og visste du at planten kan dyrkes i Norge? Her får du dessuten ti tips til måter du kan bruke quinoa på.

Tekst: Julie Strand Offerdal Foto: Heramb gård

 

Quinoa er en ettårig plante som produserer frø. Den er mest utbredt i Sør-Amerika, og da særlig i Bolivia, Peru og Ecuador. De siste årene har planten blitt stadig mer populær på verdensbasis, på grunn av den helt spesielle næringssammensetningen disse frøene har. Quinoafrø inneholder nemlig 13-15 % protein, og proteinprofilen er sjeldent god – quinoa er et komplett protein på linje med melk. Quinoa inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger, noe som er svært uvanlig for planter.

 

Dermed har quinoa i senere år blitt omtalt som supermat, og FN har fattet interesse. Planten er hardfør og tåler tørke bedre enn for eksempel ris. Kanskje den kan bidra til å løse verdens utfordringer med matsikkerhet og matforsyning? 2013 ble erklært det internasjonale quinoa-året, og flere forskningsprosjekter er satt i gang for å prøve ut dyrking av quinoaplanten i andre områder av verden.

 

Oslo Kooperativ sin quinoa kommer fra Heramb gård i Ringsaker. Marthe og Jardar Røhr-Godø har eksperimentert med dyrking av quinoa siden 2013, og har nå oppnådd en quinoaåker som gir nok frø til distribusjon. Kooperativets medlemmer var i desember 2015 blant de første som fikk prøve norsk quinoa, og frøene er nå også å få kjøpt hos Mølleren Sylvia i Hegdehaugsveien i Oslo.

 

Quinoa åker

På Heramb gård dyrker de ennå ikke på Debio-godkjent jord, men quinoaen er dyrket på et felt uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel og med en buffersone til den delen av gården som er drevet konvensjonelt. Debio-godkjenning er vanligvis et av kriteriene for å kunne levere varer til Kooperativet, men vi har gjort et unntak i dette tilfellet for å stimulere til økt kunnskap og produksjon av økologisk norsk quinoa. Vi håper resultatet blir bra og at vi i framtiden vil se mye mer av økologisk godkjent quinoa på norsk jord!


Hvordan tilberede quinoa

  • SKYLL: Hvert quinoafrø er dekket med et tynt lag saponin, et bitterstoff som forekommer naturlig når man dyrker planten. Det meste av dette forsvinner når quinoaen avskalles før den pakkes, men for å unngå bitter smak bør quinoa likevel skylles godt før det kokes. Skyll flere ganger i kaldt eller varmt vann.
  • KOK: En del quinoa kokes opp med to deler vann. Du kan gjerne bruke mer vann og sile ut resten i en sil eller dørslag når den er kokt. Når vannet begynner å koke skrur du ned varmen og lar det trekke i 10-15 minutter. Smak deg frem – quinoa skal være mykt, men med litt tyggemotstand.

Les mer om skylling og koking og se instruksjonsvideo på Heramb gårds nettsider.

 

Her er ti forslag til bruk av quinoa

1. Verdens kjappeste quinoamiddag a la Heramb gård

Du får et deilig og raskt måltid ved å kutte opp litt grønnsaker, brasere raskt i stekepanna sammen med ukokt quinoa, helle på vann og litt buljong og la trekke i 15min.

2. Bruk quinoa i stedet for ris

Quinoa kan brukes som tilbehør til gryter og wok på samme måte som ris. Den blir ekstra god hvis den får blande seg med deilige sauser etter inspirasjon fra India eller Thailand.

3. Bland kokt quinoa i omelett

Ifølge gjengen på Heramb gård er quinoa og egg en uslåelig kombinasjon som gir krefter til mange timer i åkeren, eller hvor du nå måtte jobbe. Tilsett for eksempel ferdigkokt quinoa i omelett eller eggerøre.

4. Quinoagrøt

Kok quinoa på samme måte som du ville kokt havregrøt, gjerne med melk, soyamelk eller lignende, og en halv teskje salt. For ekstra smak kan du tilsette nesten hva du vil til grøten, mens det koker eller før servering: nøtter, frø, eplebåter, tørket frukt, syltetøy, lønnesirup, sjokoladebiter, yoghurt eller peanøttsmør. Bare fantasien setter grenser!

5. Quinoasalat

Quinoa er et flott tilskudd til salaten, og gir både protein og metthetsfølelse. Tilsett kokt quinoa i kalde eller varme salater, for eksempel sammen med cherrytomater, advokado, agurk og koriander. Eller i en varm salat med bakte rødbeter og chevre.

6. Quinoa i taco

I texmex-kjøkken serveres taco og burritos gjerne fylt med ris, ofte smakssatt med tomatpuré eller lignende. Quinoa fungerer like godt som ris til dette formålet, men gir enda mer næring.

7. Quinoabrød

Tilsett kokt quinoa i brøddeigen for ekstra næring og struktur!

8. Bruk quinoa i supper og gryter

Quinoa kan tilsettes i for eksempel tomatsuppe, grønnsakssuppe, jegergryte eller chili. Dette gjør suppen ekstra mettende og næringsrik. Husk å skylle quinoaen godt først.

9. Ristet quinoa

Quinoaen får en nøttete smak hvis du rister den i stekepanne i stedet for å koke den. Etter at quinoaen er skylt, legg den i en tørr, varm stekepanne, en liten mengde av gangen. Rist frøene på medium varme til de begynner å bli brune og får en nøtteaktig lukt. Ristede quinoafrø kan oppbevares på et glass i kjøleskapet og er gode for eksempel med yoghurt.

10. Quinoaspirer

Quinoa blir til knasende sprø spirer etter en dag eller to i spirekasse. Bløtlegg frøene først – en del quinoa til tre deler vann i 2-4 timer. Skyll godt, og legg i spirekasse. Vent 10-12 timer før du skyller på nytt, og etter enda 10-12 timer er spirene klare. De bør spises med en gang, for eksempel i salat eller med brød og pålegg.