Grønt i skjønn forening

Les Mer

PUROSLO13 Det ble fullt hus da Kooperativet inviterte til matlagingskurs i regi av PUR Oslo.

Kooperativet og PUR Oslo deler interessen for økologisk mat. Så hva er vel ikke mer naturlig enn at disse to aktørene også deler gryter en hel kveld? Det ble fullt hus da PUR Oslo inviterte Kooperativets medlemmer til matlagingskurs i april.

Tekst og foto: Guri Haram

PUR Oslo + Kooperativet = Sant. Iallefall når det gjelder matlaging, for begge digger økologiske grønnsaker. Den 13. april holdt de første felles kurskveld, med god rabatt for Kooperativets medlemmer. På menyen sto alt fra muffins basert på rødbeter, risotto med brun ris, en kjempegod suppe, i tillegg til asparges i ghee.

Ren mat

PUR Oslo holder til i Kulturhusets lokaler ved Youngstorget i Oslo. Siden sommeren 2013 har cateringbedriften tilbudt sitt økologiske, gluten- og melkefrie konsept. Her har de også flere kurs i matlaging.

Under kurskvelden ble instruksjoner gitt amatørkokkene på engelsk av Megan Guertner (39). Det var hun som startet matkonseptet PUR Oslo da hun kom til Norge fra New York.

– Jeg ville gjøre denne type mat tilgjengelig for dem med matallergier og andre interesserte. Da jeg kom hit fikk man ikke engang tak i grønnkål. Mye har endret seg. Fokuset vårt er på å lage god og næringsrik mat. Her bruker vi ikke konserveringsmidler, forteller gründeren.

PUROSLO9Megan Guertner forklarer deltakerne hvordan kveldens aspargesrett skal tilberedes.

Dessert først

I Kulturhuset er Kooperativet-medlemmene i full aktivitet. Gruppen med amatørkokker står lent over to benker. Først kaster alle seg over dessertlagingen. Kanskje et uvant valg. Men begrunnelsen får vi kjapt.

– Dessert er alltid viktig, sier kursleder Megan.

Rødbetene blir gjort til juice og «kjøtt» blir lagt separat, dette for å beholde mest mulig næringsstoffer, samt lage mindre matavfall. Deretter blandes begge deler i blandingen. Men i ulik rekkefølge må vite!

– Husk å ta tørt i vått, ikke motsatt, instruerer amerikaneren kakebakerne.

Da Jennifer Jorfald (61) fra Asker meldte seg på kurs, spurte mange: «Skal du på matkurs? Du burde jo holde det!»

– Jeg er glad i å lage mat, men her lærer jeg masse. Blant annet det å blande de ulike delene av rødbeten hver for seg før de skal i kaken. Og å steke aspargesen i ghee med gurkemeie, bruke hampfrø, i tillegg til at man kan lage dressing direkte i et syltetøyglass med håndmikseren. Man plukker opp sånne små detaljer, ramser hun opp.

PUROSLO10PUROSLO10 Ørnulf Kvamme fikk prøve seg med spiralizer.

Grønt i strimler

På kursprogrammet står en forrett bestående av grønnsaker. Disse kjøres gjennom en «spiralizer», et kjøkkenredskap som skjærer frukt og grønnsaker i flotte spiraler.

Over et slikt verktøy står Ørnulf Kvamme (46) fra Oslo i full konsentrasjon. Det samme gjør de på nabobenken. Ut kommer strimler av epler og gulrøtter.

– Det er veldig hyggelig å få prøve den, smiler han mens han sveiver ivrig med armen.

Jennifer Jorfald er også i full aktivitet. Hun har vært medlem i Kooperativet i cirka tre år, og selv om hun bor utenbys er det ikke noe problem å få hentet posen.

– Siden jeg må ta buss inn fra Asker, gjør jeg henting til en «event» hver gang. Da møter jeg sønnen min og tar et glass vin, smiler hun.

Selv jobber hun for Steinerskolen. Om sommeren driver hun en skolehage ved siden av jobb.

– Vi lager mye grønt fra hagen. Da kunne man hatt en sånn, spiralizer. Det finnes en del barn som er sære i matveien, men spiralizeren gjør grønnsaker mer morsomt, tror hun.

PUROSLO7Kjøkkenredskapet spiralizer kan fort gjøre grønnsaker ekstra morsomt.[/caption]

Hilde Gresslien (50) fra Sagene er en annen av deltakere denne aprilkvelden.

– Jeg vil bli inspirert til å lage nye grønnsaksretter, derfor er jeg her, smiler hun.

Etter hennes begeistrede tilbakemeldinger å dømme, ble kveldens forventninger innfridd.

– Det er interessant med ulike krydder, dressinger, og ikke minst sammensetningene. Jeg er kjempefornøyd. Nå vil jeg hjem og lage mat. Og så har jeg fått lyst på spiralizer. Det er en rask måte å få god og sunn mat på, påpeker hun.

 

PUROSLO12 Alle fikk prøve seg på å lage forrett og dessert.[/caption]

Med styrelederen som bordkavaler

Etter å ha laget deler av maten, fikk alle også gleden av å spise den. I tillegg fikk alle med seg oppskriftene hjem, så matopplevelsene kan nytes i flere omganger.

Journalisten oppdaget til sin store overraskelse at kveldens bordkavaler var «selveste» Kooperativets nyvalgte styreleder, Kristoffer Westad (32) fra Grefsen.

Han jobber til daglig som rådgiver i Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, og er vant til mye aktivitet. I flere år har han da også sittet i styret til Kooperativet. Men dette er hans første periode som styreleder.

– Fokuset jeg vil ha framover, er på stabilt høye posebestillinger, for det skaper gode forutsetninger for bøndene våre, forteller han etter å ha fått asparges servert av samme journalist. En bonusasparges fikk han også som smiger for å få intervjuet i havn.

For på menyen denne kvelden var blant annet asparges med ghee, en type klarnet smør som er mye brukt i indisk kjøkken.

– Jeg er ikke så glad i smør, men skal prøve å lage det hjemme likevel, sier han.

Hjemme spiser han i det minste mye grønt.

– Ikke alt er fra Kooperativet, men en del, forteller han.

Asparges med dryss av mandler ble lagt over en seng av brun risotto. Denne retten var en favoritt hos mange av kursdeltakerne.[/caption]

Kanskje flere kurs

I alt var 24 personer påmeldt denne kurskvelden. Ifølge innehaver Megan Guertner vil et eventuelt nytt kurs ha halvparten så mange deltakere.

– Neste gang vil jeg at flere skal få prøve å lage mat, sier hun.

Selv er hun glad i økologisk mat. Hun ble opptatt av ren mat i 20-årene, ikke lenge etter å ha fått påvist hudsykdommen psoriasis.

– Etter en lang periode med steroidbehandling oppdaget jeg at dette kostholdet sammen med øvelser innen stressmestring, hjalp, forteller hun.

PUR Oslo med sine tre ansatte, har blitt godt mottatt, og innehaveren håper at de vil ekspandere.

– Vi vil se hva som skjer når Kulturhuset flytter rundt hjørnet her. Men jeg håper det!

PUROSLO20

 

PUROSLO14

 

Sunne muffins basert på rødbeter og sjokolade med høyt kakaoinnhold ble en god avslutning på kvelden.