Hel nakenbygg (nordisk ris)

På Gården Aschim Vestre dyrker Ylva og Alf Ove Norges største utvalg av gamle kornslag- urkorn. På jordene våre med utsikt over Randsfjorden vokser flere ulike sorter av enkorn, emmer, landhvete, rug, spelt, bygg og havre. På stabburet driver vi Norges minste mølle, der vi maler vårt eget mel. I mølla finner du både steinmøller og virvelmøller og vi er stolte over å kunne tilby ferskt, kortreist korn og mel, 100% økologisk og egenprodusert.

I tillegg til helkorn, sammalt, medium og finsiktet mel, produserer vi også Virvelmel. En virvelmølle er en luftdrevet steinkvern der kornene knuses mot steinen i en sterk luftstrøm. Resultatet blir et støvfint mel, like næringsrikt som fullkorn og med bakeegenskaper som finsiktet mel.

Bygg kom til Norden for ca. 5000 år siden og er sannsynligvis det eldste «bakekornet» i Norge. Tradisjonelt har man brukt bygg til lefse- og flatbrødbakst. Generelt inneholder nakenbygg mer næringsstoffer og har mer smak enn bygg med skall.

Bygg egner seg særdeles godt til lefse- og flatbrødbakst, eller hele byggkorn kan kokes i lettsaltet vann og serveres som «Nordisk ris». Den kokte byggen får en mild, litt nøtteaktig smak og kan for eksempel tilsettes i gryteretter eller salater.  Bygg kan også brukes til utbaking av deig, da den ikke klebrer og dermed hindrer at deigen setter seg fast i underlaget.

Dette produktet er for tiden utsolgt og utilgjengelig.