Sammalt av svedjerug

På Gården Aschim Vestre dyrker Ylva og Alf Ove Norges største utvalg av gamle kornslag- urkorn. På jordene våre med utsikt over Randsfjorden vokser flere ulike sorter av enkorn, emmer, landhvete, rug, spelt, bygg og havre. På stabburet driver vi Norges minste mølle, der vi maler vårt eget mel. I mølla finner du både steinmøller og virvelmøller og vi er stolte over å kunne tilby ferskt, kortreist korn og mel, 100% økologisk og egenprodusert.

I tillegg til helkorn, sammalt, medium og finsiktet mel, produserer vi også Virvelmel. En virvelmølle er en luftdrevet steinkvern der kornene knuses mot steinen i en sterk luftstrøm. Resultatet blir et støvfint mel, like næringsrikt som fullkorn og med bakeegenskaper som finsiktet mel.

Svedjerugen kom til Norge med finske innvandrere på 1600-tallet. Svedjerugen på Aschim Vestre stammer fra 7 korn som ble funnet i en gammel rie (tørkebadstu) på Grue finnskog på 1970-tallet. All svedjerug som dyrkes i Norge og Danmark i dag stammer fra jordene på Aschim Vestre. På grunn av et høyt innhold av melkesyrebakterier i frøene, er rug generelt godt egnet for å lage surdeig. Svedjerug har i tillegg et høyere innhold av næringsstoffer og proteiner sammenlignet med moderne rug.

Svedjerugen egner seg svært godt til surdeig og grøt. Ved gjærbakst bør rugen blandes med for eksempel hvete eller spelt for å oppnå god heving. Andelen rug bør da ikke overstige 50% av den totale melmengden.

Dette produktet er for tiden utsolgt og utilgjengelig.