Virvelmel av ölandspelt

På Gården Aschim Vestre dyrker Ylva og Alf Ove Norges største utvalg av gamle kornslag- urkorn. På jordene våre med utsikt over Randsfjorden vokser flere ulike sorter av enkorn, emmer, landhvete, rug, spelt, bygg og havre. På stabburet driver vi Norges minste mølle, der vi maler vårt eget mel. I mølla finner du både steinmøller og virvelmøller og vi er stolte over å kunne tilby ferskt, kortreist korn og mel, 100% økologisk og egenprodusert.

I tillegg til helkorn, sammalt, medium og finsiktet mel, produserer vi også Virvelmel. En virvelmølle er en luftdrevet steinkvern der kornene knuses mot steinen i en sterk luftstrøm. Resultatet blir et støvfint mel, like næringsrikt som fullkorn og med bakeegenskaper som finsiktet mel.

Spelt er en naturlig krysning mellom emmer og gressarten geitøye, og oppsto i Midtøsten for ca. 6.000 år siden. Spelt har generelt et høyt innhold av bl.a. jern, protein, umettede fettsyrer, fiber og mineraler som kalsium, fosfor, magnesium og sink. På Aschim Vestre dyrkes to ulike speltsorter; Ölandspelt og Gotlandspelt.

Ölandspelt

Ölandspelt stammer fra den svenske øya Öland. Smaken varierer fra år til år og av og til kan ölandspelten få en naturlig vaniljeaktig smak. Ölandspelt har i likhet med gotlandspelt høyere næringsverdier enn de moderne speltsortene, men har stort sett like bakeegenskaper som disse. All ölandspelt som dyrkes i Norge stammer fra Aschim Vestre.

 

Dette produktet er for tiden utsolgt og utilgjengelig.