Virvelmel av emmer

På Gården Aschim Vestre dyrker Ylva og Alf Ove Norges største utvalg av gamle kornslag- urkorn. På jordene våre med utsikt over Randsfjorden vokser flere ulike sorter av enkorn, emmer, landhvete, rug, spelt, bygg og havre. På stabburet driver vi Norges minste mølle, der vi maler vårt eget mel. I mølla finner du både steinmøller og virvelmøller og vi er stolte over å kunne tilby ferskt, kortreist korn og mel, 100% økologisk og egenprodusert.

I tillegg til helkorn, sammalt, medium og finsiktet mel, produserer vi også Virvelmel. En virvelmølle er en luftdrevet steinkvern der kornene knuses mot steinen i en sterk luftstrøm. Resultatet blir et støvfint mel, like næringsrikt som fullkorn og med bakeegenskaper som finsiktet mel.

I Midtøsten begynte man å dyrke emmer for ca 8000 år siden. Emmer inneholder en type gluten som er relativt lik den vi finner i spelt, men det ser ut til at mange med cøliaki (glutenallergi) tåler emmergluten bedre enn vanlig hvetegluten. Emmer har en nøtteaktig smak og et næringsinnhold som er relativt likt det vi finner i spelt og hvete. Da emmeren ikke er foredlet har den imidlertid mer smak og inneholder betydelig flere næringsstoffer, vitaminer og antioksidanter enn de moderne kornslagene.

Emmer kan brukes til å bake med på samme måte som hvete og spelt og egner seg godt både til grovt brød, mørdeiger, søt gjærbakst og kaker.

Dette produktet er for tiden utsolgt og utilgjengelig.