Virvelmel av enkorn

På Gården Aschim Vestre dyrker Ylva og Alf Ove Norges største utvalg av gamle kornslag- urkorn. På jordene våre med utsikt over Randsfjorden vokser flere ulike sorter av enkorn, emmer, landhvete, rug, spelt, bygg og havre. På stabburet driver vi Norges minste mølle, der vi maler vårt eget mel. I mølla finner du både steinmøller og virvelmøller og vi er stolte over å kunne tilby ferskt, kortreist korn og mel, 100% økologisk og egenprodusert.

I tillegg til helkorn, sammalt, medium og finsiktet mel, produserer vi også Virvelmel. En virvelmølle er en luftdrevet steinkvern der kornene knuses mot steinen i en sterk luftstrøm. Resultatet blir et støvfint mel, like næringsrikt som fullkorn og med bakeegenskaper som finsiktet mel.

Enkorn er det eldste av alle kornartene vi kjenner. Enkornet inneholder en annen type gluten enn moderne hvete, og det ser ut til at mange med cøliaki (glutenallergi) kan spise enkornprodukter uten problemer. Da enkornet ikke er foredlet har det også mer smak og inneholder betydelig flere næringsstoffer, vitaminer og antioksidanter enn moderne kornslag. Da enkorn er en svært krevende plante å dyrke blir den regnet for å være en av de mest eksklusive kornartene. Sannsynligvis er Askimlandet eneste enkornprodusent i Norge.

Enkorn kan brukes til å bake med på samme måte som hvete og spelt. Dersom deigen flyter litt ut anbefales å bake i form. Enkornmel egner seg også godt til kaldheving og surdeig.

Dette produktet er for tiden utsolgt og utilgjengelig.