• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content

Oslo Kooperativ

Oslo Kooperativ - byfolk, bønder & bra mat

  • Om oss
    • Ukens pose
    • Slik fungerer det
    • 10 grunnprinsipper
    • Spørsmål og svar
    • Gårdene vi samarbeider med
    • Nyheter
    • Oppskrifter
    • Arbeidsgruppene
    • Vedtekter for Oslo Kooperativet
    • Årsmøte
  • Bli medlem
  • Logg inn
  • Om oss
    • Ukens pose
    • Slik fungerer det
    • 10 grunnprinsipper
    • Spørsmål og svar
    • Gårdene vi samarbeider med
    • Nyheter
    • Oppskrifter
    • Arbeidsgruppene
    • Vedtekter for Oslo Kooperativet
    • Årsmøte
  • Bli medlem
  • Logg inn
Du er her: Home / Nyheter

Nyheter

Sol, mat og låvedans på Kooperativets sommerfest

 

 

Sol, mat og låvedans på Kooperativets sommerfest 2016

Sol, luking i fellesskap, låvedans og vidunderlig mat var stikkord for Kooperativets  sommerfest på Bergsmyrene gård 11-12. juni. Mens noen av deltakerne plukket spiselige ville vekster rundt omkring på gården, fikk andre prøve seg på å luke ugress i gulrotåkeren. Kanskje noen av gulrøttene havner i Kooperativet-posen senere i sesongen?

På menyen sto oksekjøtt som ble stekt i en bålgrop dekket med torv i seks timer til det ble deilig og mørt, i tillegg til gode salater, sauser og grillede grønnsaker fra gården. Låvenfungerte bra som dansegulv, og rundt bålet satt det folk langt utover natta. Finn og Evelyn på Bergsmyrene var utrolige gjestfrie verter og Finn sto for litt underholding med fortellinger og dikt. Tusen takk for oss! Her kan du se flere bilder fra sommerfesten. Alle bildene er tatt av Emma Gerritsen

Kopperativet på åkeren

Låvefest Kooperativet

Tale Kooperativet sommerfest

Kooperativet sommerfest

 

Gårdsbesøk #9: Ommang Søndre

 

Ommang Søndre gård

21. mai var en gjeng Kooperativet-medlemmer på gårdsbesøk hos Ommang Søndre. Vi fikk hjelpe til i åkeren, hilse på dyra og spiste et herlig måltid sammen. Tusen takk for oss!

Her er noen bilder fra turen, tatt av Thomas Anker Hodnebrog-Vibe i kommunikasjonsgruppa.

 

 

Ommang Søndre gård 2

Ommang Søndre gård 3

Ommang Søndre gård 4

Ommang Søndre gård 5

Ommang Søndre gård 6

Ommang Søndre gård 7

 

Grønt i skjønn forening

PUROSLO13 Det ble fullt hus da Kooperativet inviterte til matlagingskurs i regi av PUR Oslo.

Kooperativet og PUR Oslo deler interessen for økologisk mat. Så hva er vel ikke mer naturlig enn at disse to aktørene også deler gryter en hel kveld? Det ble fullt hus da PUR Oslo inviterte Kooperativets medlemmer til matlagingskurs i april.

Tekst og foto: Guri Haram

PUR Oslo + Kooperativet = Sant. Iallefall når det gjelder matlaging, for begge digger økologiske grønnsaker. Den 13. april holdt de første felles kurskveld, med god rabatt for Kooperativets medlemmer. På menyen sto alt fra muffins basert på rødbeter, risotto med brun ris, en kjempegod suppe, i tillegg til asparges i ghee.

Ren mat

PUR Oslo holder til i Kulturhusets lokaler ved Youngstorget i Oslo. Siden sommeren 2013 har cateringbedriften tilbudt sitt økologiske, gluten- og melkefrie konsept. Her har de også flere kurs i matlaging.

Under kurskvelden ble instruksjoner gitt amatørkokkene på engelsk av Megan Guertner (39). Det var hun som startet matkonseptet PUR Oslo da hun kom til Norge fra New York.

– Jeg ville gjøre denne type mat tilgjengelig for dem med matallergier og andre interesserte. Da jeg kom hit fikk man ikke engang tak i grønnkål. Mye har endret seg. Fokuset vårt er på å lage god og næringsrik mat. Her bruker vi ikke konserveringsmidler, forteller gründeren.

PUROSLO9Megan Guertner forklarer deltakerne hvordan kveldens aspargesrett skal tilberedes.

Dessert først

I Kulturhuset er Kooperativet-medlemmene i full aktivitet. Gruppen med amatørkokker står lent over to benker. Først kaster alle seg over dessertlagingen. Kanskje et uvant valg. Men begrunnelsen får vi kjapt.

– Dessert er alltid viktig, sier kursleder Megan.

Rødbetene blir gjort til juice og «kjøtt» blir lagt separat, dette for å beholde mest mulig næringsstoffer, samt lage mindre matavfall. Deretter blandes begge deler i blandingen. Men i ulik rekkefølge må vite!

– Husk å ta tørt i vått, ikke motsatt, instruerer amerikaneren kakebakerne.

Da Jennifer Jorfald (61) fra Asker meldte seg på kurs, spurte mange: «Skal du på matkurs? Du burde jo holde det!»

– Jeg er glad i å lage mat, men her lærer jeg masse. Blant annet det å blande de ulike delene av rødbeten hver for seg før de skal i kaken. Og å steke aspargesen i ghee med gurkemeie, bruke hampfrø, i tillegg til at man kan lage dressing direkte i et syltetøyglass med håndmikseren. Man plukker opp sånne små detaljer, ramser hun opp.

PUROSLO10PUROSLO10 Ørnulf Kvamme fikk prøve seg med spiralizer.

Grønt i strimler

På kursprogrammet står en forrett bestående av grønnsaker. Disse kjøres gjennom en «spiralizer», et kjøkkenredskap som skjærer frukt og grønnsaker i flotte spiraler.

Over et slikt verktøy står Ørnulf Kvamme (46) fra Oslo i full konsentrasjon. Det samme gjør de på nabobenken. Ut kommer strimler av epler og gulrøtter.

– Det er veldig hyggelig å få prøve den, smiler han mens han sveiver ivrig med armen.

Jennifer Jorfald er også i full aktivitet. Hun har vært medlem i Kooperativet i cirka tre år, og selv om hun bor utenbys er det ikke noe problem å få hentet posen.

– Siden jeg må ta buss inn fra Asker, gjør jeg henting til en «event» hver gang. Da møter jeg sønnen min og tar et glass vin, smiler hun.

Selv jobber hun for Steinerskolen. Om sommeren driver hun en skolehage ved siden av jobb.

– Vi lager mye grønt fra hagen. Da kunne man hatt en sånn, spiralizer. Det finnes en del barn som er sære i matveien, men spiralizeren gjør grønnsaker mer morsomt, tror hun.

PUROSLO7Kjøkkenredskapet spiralizer kan fort gjøre grønnsaker ekstra morsomt.[/caption]

Hilde Gresslien (50) fra Sagene er en annen av deltakere denne aprilkvelden.

– Jeg vil bli inspirert til å lage nye grønnsaksretter, derfor er jeg her, smiler hun.

Etter hennes begeistrede tilbakemeldinger å dømme, ble kveldens forventninger innfridd.

– Det er interessant med ulike krydder, dressinger, og ikke minst sammensetningene. Jeg er kjempefornøyd. Nå vil jeg hjem og lage mat. Og så har jeg fått lyst på spiralizer. Det er en rask måte å få god og sunn mat på, påpeker hun.

 

PUROSLO12 Alle fikk prøve seg på å lage forrett og dessert.[/caption]

Med styrelederen som bordkavaler

Etter å ha laget deler av maten, fikk alle også gleden av å spise den. I tillegg fikk alle med seg oppskriftene hjem, så matopplevelsene kan nytes i flere omganger.

Journalisten oppdaget til sin store overraskelse at kveldens bordkavaler var «selveste» Kooperativets nyvalgte styreleder, Kristoffer Westad (32) fra Grefsen.

Han jobber til daglig som rådgiver i Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, og er vant til mye aktivitet. I flere år har han da også sittet i styret til Kooperativet. Men dette er hans første periode som styreleder.

– Fokuset jeg vil ha framover, er på stabilt høye posebestillinger, for det skaper gode forutsetninger for bøndene våre, forteller han etter å ha fått asparges servert av samme journalist. En bonusasparges fikk han også som smiger for å få intervjuet i havn.

For på menyen denne kvelden var blant annet asparges med ghee, en type klarnet smør som er mye brukt i indisk kjøkken.

– Jeg er ikke så glad i smør, men skal prøve å lage det hjemme likevel, sier han.

Hjemme spiser han i det minste mye grønt.

– Ikke alt er fra Kooperativet, men en del, forteller han.

Asparges med dryss av mandler ble lagt over en seng av brun risotto. Denne retten var en favoritt hos mange av kursdeltakerne.[/caption]

Kanskje flere kurs

I alt var 24 personer påmeldt denne kurskvelden. Ifølge innehaver Megan Guertner vil et eventuelt nytt kurs ha halvparten så mange deltakere.

– Neste gang vil jeg at flere skal få prøve å lage mat, sier hun.

Selv er hun glad i økologisk mat. Hun ble opptatt av ren mat i 20-årene, ikke lenge etter å ha fått påvist hudsykdommen psoriasis.

– Etter en lang periode med steroidbehandling oppdaget jeg at dette kostholdet sammen med øvelser innen stressmestring, hjalp, forteller hun.

PUR Oslo med sine tre ansatte, har blitt godt mottatt, og innehaveren håper at de vil ekspandere.

– Vi vil se hva som skjer når Kulturhuset flytter rundt hjørnet her. Men jeg håper det!

PUROSLO20

 

PUROSLO14

 

Sunne muffins basert på rødbeter og sjokolade med høyt kakaoinnhold ble en god avslutning på kvelden.

Årsmøtet 2016: Investering, inspirasjon og nytt styre

 

Kooperativet Årsmøtet 2016: Investering, inspirasjon og nytt styre

Om lag 26 engasjerte medlemmer stilte til årsmøte tirsdag 5. april på kaffebaren Hendrix Ibsen. Arrangementsgruppa sørget for et utvalg matbiter, og styret oppsummerte året som gikk. Både årsmelding og økonomisaker var lystige presentasjoner som ble enstemmig vedtatt. Det har blitt opparbeidet litt egenkapital med årene, og det nye styret fikk rom for noen nye investeringer dersom de ser behov for det.

Tekst: Cathrine Pangopoulos 

Midt i sakslisten fikk vi høre et inspirerende innlegg av bybonden Andreas Capjon. Prosjekt Losæter i Bjørvika er «et sånt sted der ingen kunne tro at noe kunne gro». Rett ved senketunellens luftetårn er det planlagt en sæter på offentlig område. Bak seg har Andreas Norges Bondelag, kunstprogrammet Slow Space (Bjørvika Utvikling) og en rekke grupper og aktiviteter knyttet til urban matproduksjon. Her skal det dyrkes gamle, norske grønnsaker, urter og blomster. Etter hvert vil de også få kaniner, høner og et bakehus. Med vedfyrt ovn og glasskledde vegger skal huset både fungere som bakeri, drivhus og forsamlingslokale.

Kooperativet Årsmøtet 2016 tale Andreas Capjon fortalte årsmøtet om alt det spennende som skjer på Losæter, den urbane sætra der han begynte i jobben som bybonde 1. april.[/caption]

Med bare 3 mål til rådighet må Capjon utnytte plassen godt, og skape gode historier. Blant annet skal matavfallet til gourmetrestauranten Maemo «til sæters» for å bli til kompostert til grønt gull. 13.mai får den urbane sætra besøk av en arbeidshest! Bonden håper at den nye bysætra vil inspirere besøkende fra hele byen.

Kooperativet Årsmøtet 2016 gruppe Kristoffer Westad (til venstre) ble valgt til ny styreleder i Kooperativet. Han startet umiddelbart planleggingen av neste styremøte sammen med Kooperativets koordinator Frances Gerono, nyvalgt styremedlem Ida Helene Mjelde og gjenvalgt styremedlem Andreas Færøvig Olsen.[/caption]

Årsmøtet fikk lufte den umiddelbare responsen til sæterkonseptet før vi avsluttet med vedtektsendringer og valg av nytt styre. Vi kan gledelig annonsere at Kristoffer Westad er ny leder i Kooperativet! Kristoffer har vært styremedlem siden 2014 og er også med i kjøtt- og meierigruppa. Med seg har han Cathrine Røsseland og Andreas Færøvig Olsen fra det gamle styret.

Kaja von Kwetzinsky-Stetzenkow og Ida Helene Mjelde ble valgt inn som nye styremedlemmer. Kaja studerer til MBA i økologisk økonomi, frilanser som grafisk designer og illustratør og er en del av designkollektivet Skaperverket. Ida er arkitektstudent og trikkefører, og har vært aktiv i logistikkgruppa nesten siden starten av Kooperativet.

Årsmøtet takket Alexandra Devik, Helene Austvoll og Mads Pålsrud for fantastisk innsats i styret gjennom flere år. Vi gleder oss til å se Kooperativet gro videre i 2016!

Kooperativet Årsmøtet 2016 gruppe 2Kooperativet Årsmøtet 2016 gruppe Helene Austvoll, Alexandra Devik og Mads Pålsrud fikk takk fra Årsmøtet for fantastisk innsats i styret i perioden som har gått. Helene og Alexandra har vært med i styret siden 2013, Mads siden 2014.[/caption]

 

Årsmøte 2016

 

Kooperativet årsmøte grafikk

 

Tirsdag 5. april er det årsmøte i Kooperativet SA. Alle som er medlemmer i Kooperativet er velkomne!

På årsmøtet får du nærmere innblikk i driften av Kooperativet, mulighet til å komme med innspill for veien videre og et inspirasjonsforedrag fra bybonde Andreas Capjon. Vi skal også velge styre og valgkommité.

Årsmøtet finner sted på kaffebaren Hendrix Ibsen, Vulkan 20, 0178 Oslo, rett ved siden av Mathallen. Dørene åpner og registrering begynner klokka 17. Årsmøtet begynner presis klokka 17.30 og varer til klokka 20.   

Kooperativet er et samvirke som drives og er eid av medlemmene, og årsmøtet er vårt øverste organ. Vi håper alle medlemmer tar seg tid til å komme for å være med og forme Kooperativet det kommende året. Din stemme er viktig!

Under finner du sakspapirer og årsmelding for 2015 med styrets årsberetning.

Sakspapirer Årsmøte 2016

Kooperativet Årsmelding 2015

 

  • « Go to Previous Page
  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to page 3
  • Go to page 4
  • Go to page 5
  • Interim pages omitted …
  • Go to page 19
  • Go to Next Page »

© 2019 Kooperativet. Login

Copyright © 2019 · Mai Lifestyle Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

no Norwegian
en Englishno Norwegian