Deilig varm løksuppe

Deilig varm løksuppe

 

Har dere sett all den deilige løken som ligger ny og lekker i hyllene (eller i posen din, red.anm)? Kok den i ca 10 minutter og smørstek den hel. Den egner seg som tilbehør til det aller meste. Bruk alt, det grønne også, til gryter, woker og salater. Eller lag en herlig løksuppe. Siden dette ikke er verdens varmeste sommer, kan en god, varm suppe være det vi trenger.

Tekst og oppskrift hentet fra Ren Mat

Løkvekster inklusiv purre har et høyt innhold av stoffer som er gunstige for hjerte/karsystemet. De reduserer gjentetting av blodårene, reduserer blodtrykket og kolesterolet, og er gunstig for mage/tarmsystemet. Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som spaltes først i tykktarmen, og gir derfor ikke noen økning i blodsukkeret.

Tårene renner når vi kutter løk, men har du et par slalånbriller tilgjengelig, bruk disse så gråter du ikke. Årsaken til tårene er flyktige svovelforbindelser fra løken som reagerer med fuktigheten i øyet. Løk produserer en del tarmgass. Dette er en direkte følge av den gavepakken du har servert til de ”snille” tarmbakteriene dine.

Helseeffekter av å spise løk er godt dokumentert, så det er bare å hive innpå – særlig på disse tider da den er fersk og har høyt innhold av gode, nødvendige næringsstoffer.

FRANSK LØKSUPPE

4 pers

4-5 løk
smør og olje
1,5 liter vann
salt
grovkvernet eller støtt pepper
timian
1 laurbærblad
revet ost
4 skiver tørt brød

Del løken i to og skjær i tynne skiver. Fres den i en god klatt med smør og litt olivenolje i en jerngryte. Løken skal bli blank og avgi mye smak og sødme, så den må steke i ca 15 minutter på ikke for sterk varme. Rør om.
Hell på vannet og legg i laurbærbladet. Krydre med pepper og salt, smak deg frem.
La suppen putre under lokk ca. 30 minutter.
Riv ost, gjerne grovt. Osten må være smakfull, vellagret. Skjær opp brødet, gjerne noe gammelt, men helst bakt av fint mel.
Rist skivene i brødrister.
Fordel suppen i fire ildfaste suppekopper. Legg en skive i hver og ha ost på toppen.
Gratiner suppen under grillen i ovnen til osten er gyllen.
Pynt med frisk timian.

Noen bruker kraft eller buljong, men det er ikke nødvendig. Løken smaker mye og godt i seg selv.