Rå start på året!

råkost Berit N

 

Grønnsaker i alle varianter kan mer enn å sette farge på hverdagene i 2014. De bidrar med magisk plantekraft og byggeklosser til kroppen for mer energi, overskudd og helse. Det betyr demping av heldeplager, bedre konsentrasjon og hukommelse, bedre sinnsstemning og mer pågangsmot. Med enkle tips til hvordan å få dette til, ønsker Fraiva deg alt godt for det nye året!

Det er enklere enn du tror å øke mengden plantegrønt på matfatet! Du vil få mange gode tips og oppskrifter i ukene som kommer. De fleste inkluderer grønnsaker til middagsmåltidet, mens de kan glimre med sitt fravær både til frokost, lunsj og til kvelds. Slik som medisiner gjerne bare virker over få timer og krever nye doser flere ganger hver dag, så virker også plantekraften kortvarig. Fytokjemikalier, vitaminer og mineraler forbrukes i milliarder av cellefabrikker i kroppen din – så sikre optimal cellefunksjon ved å fylle på litt plantekraft til alle dagens måltider.

 

Råkost lages tradisjonelt av revne rotgrønnsaker, gjerne kål, kålrot og gulerot. Riv gjerne også litt eple i for litt sødme – en fin måte å få brukt opp melte epler som ikke frister. Ha alltid litt naturlig fett sammen med råkosten, enten du bruker litt olivenoljevinaigrette eller spiser den i et måltid med naturlig fett fra andre råvarer som fisk, kjøtt og egg. Det er fordi fettet øker opptaket av plantestoffer i betydelig grad.

 

Les mer på Berit Nordstrands hjemmeside, fraiva.no
Foto av Berit Nordstrand

Råkost til fire

Salat:

  • 1/4 kål (hodekål, rødkål, Savoykål osv.)
  • 1/4 kålrot
  • 4 gulerøtter
  • 2 epler

Vinaigrette:

  • 0,5 dl ekstra virgin olivenolje
  • 1 ts honning eller lønnesirup
  • 1 ts fersk revet ingefær
  • en klype salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

Riv eller finsnitt kål, kålrot, gulerøtter og epler i en stor bolle. Bland vinaigretten. Hell vinaigretten over råkosten og bland godt.