Ved Guri Haram
Du trenger (per person):
- 2-3 skiver rødbet (cirka ½ cm tykke)
- 4-5 terninger gresk fetaost fra pasteurisert geitemelk (eventuelt tofu)
- 3-4 ss rotpuré (f.eks potet og sellerirot eller blomkål og pastinakk)
- 1-2 dl fløte eller melk (kan også byttes ut med mandelmelk)
- 2 dl spinat (ca. en håndfull)
- 2 dl spirer (ca. en håndfull)
- Olje (f.eks kokosolje, evnt. smør til puré)
- Salt (f.eks Celtic Sea Salt) og kvernet pepper
1. Skjær rødbeter i cirka 0,5 cm tykke skiver, som du steker i ovnen med salt, olje og pepper, f.eks på 200 grader. Du kan fint steke andre grønnsaker sammen med rødbet for variasjon, eller for å få brukt grønnsakene du har i kjøleskapet! Etter en stund: vend på grønnsakene i ovnen så de får olje på hver side.
2. Lag en puré av for eksempel blomkål og pastinakk. Del blomkålen i biter, ha litt olje i pannen og varm opp forsiktig. Når blomkålen har mistet litt fuktighet, heller du på fløte/melk og lar det hele koke til blomkålen er ordentlig mør. Pass på at du ikke bruker for mye væske. Deretter hiv i litt smør og kjør det hele til puré med en blender eller stavmikser. Hvis du har fint besøk: press blomkålen gjennom en sil for jevnt resultat. Vil du gjøre en rawfood-variant kan du bytte ut melken med mandelmelk og kjøre det i blender, så er den ferdig! Husk salt og pepper.
3. Skjær terninger av fetaosten og stek den i en panne med olje, sammen med spinaten. Velger du tofuskiver, lar du den trekke i soyabasert marinade.
4. Dander tallerkenen med spirer, før du legger grønnsakene lagvis i et tårn sammen med ost og spinat. Avslutt med puré på toppen!
Tips! Denne retten kan du variere med å bruke en blanding av friske salatblader, grønnkål, mykstekt løk, hvitløk og ristede mandelflak som erstatning for spinat.