“Hanoisuppe” – vietnamesisk pho

Ved Heidi Brenna Vollan

Ingredienser:

 

2 kg kraftbein/skank
500 g høyrygg
150-200 g mørt kjøtt (f eks rundbiff)
1 hel ingefær
2 løk
3 stjerneanis
2 kanelstenger
3 hel, svart kardemomme
400 g flate risnudler, “pho”
1 bunt vårløk
2 lime
salt, pepper og sukker
thaibasilikum
stinky*
bønnespirer og sagpersille
svart pepper
femkrydder **
østerssaus
fiskesaus
sriracha (chilisaus)
øl eller vin (kan sløyfes)
eddik

 

Fremgangsmåte: Kok kraftbein i 10 minutter. Hell av vannet, og ta nytt vann før du koker videre. (Ved å helle av det første kokevannet, får du ut en del av avfallsstoffene.) Kok opp på nytt, og tilsett høyrygg og en løk.

Rist krydderet, en løk og ingefær i en tørr panne eller ovn. Legg løken og ingefæren i gryten. La kraften koke i to timer før du tar ut høyryggen og løken. La kraften koke videre i minst en time. Etter at du har skrudd av plata kan gryta godt stå over natta. Smak til med syre – det vil si øl, vin eller eddik og litt sukker.

Før servering: Kok risnudler for seg og skjær opp kjøttet i tynne skiver. Legg nudler i bollen først, så kjøtt. Tilsett kraften og ha over vårløk, løk, bønnespirer og lime. Serveres med friske asiatiske urter, østerssaus, fiskesaus og sriracha.
Tilsett så det møre kjøttet, for eksempel ytrefilet, indrefilet, flatbiff eller rundbiff skåret i syltynne skiver på tvers av fibrene. Legg kjøttet i en øse i gryta, slik at det forvelles i kokende kraft til det så vidt skifter farge.

Tips: for en annen variant av denne retten kan du hurtigsylte grønnsaker som neper, fennikel, løk, gulrot og ha det oppi suppa ved servering. Skjær grønnsakene julienne eller i tynne skiver, ha over sukker og eddik, og la det stå i minimum en halv time.

 

* Stinky er kallenavnet på urten ”sawtooth herb”/kulantro. Urten har så vidt vi vet ikke fått noe norsk navn enda, men her i Oslo er den å få tak i på vietnamesiske/sørøst – asiatiske grønnsaksbutikker.
** Femkrydder, også kalt chinese five spice, er mye brukt i det asiatiske kjøkken. Krydderet er sammensatt av kanel, nellik, stjerneanis, kardemomme og fennikel.

Rotfrukttårn med stekt fetaost

Ved Guri Haram

Du trenger (per person):

 • 2-3 skiver rødbet (cirka ½ cm tykke)
 • 4-5 terninger gresk fetaost fra pasteurisert geitemelk (eventuelt tofu)
 • 3-4 ss rotpuré (f.eks potet og sellerirot eller blomkål og pastinakk)
 • 1-2 dl fløte eller melk (kan også byttes ut med mandelmelk)
 • 2 dl spinat (ca. en håndfull)
 • 2 dl spirer (ca. en håndfull)
 • Olje (f.eks kokosolje, evnt. smør til puré)
 • Salt (f.eks Celtic Sea Salt) og kvernet pepper

1. Skjær rødbeter i cirka 0,5 cm tykke skiver, som du steker i ovnen med salt, olje og pepper, f.eks på 200 grader. Du kan fint steke andre grønnsaker sammen med rødbet for variasjon, eller for å få brukt grønnsakene du har i kjøleskapet! Etter en stund: vend på grønnsakene i ovnen så de får olje på hver side.

2. Lag en puré av for eksempel blomkål og pastinakk. Del blomkålen i biter, ha litt olje i pannen og varm opp forsiktig. Når blomkålen har mistet litt fuktighet, heller du på fløte/melk og lar det hele koke til blomkålen er ordentlig mør. Pass på at du ikke bruker for mye væske. Deretter hiv i litt smør og kjør det hele til puré med en blender eller stavmikser. Hvis du har fint besøk: press blomkålen gjennom en sil for jevnt resultat. Vil du gjøre en rawfood-variant kan du bytte ut melken med mandelmelk og kjøre det i blender, så er den ferdig! Husk salt og pepper.

3. Skjær terninger av fetaosten og stek den i en panne med olje, sammen med spinaten. Velger du tofuskiver, lar du den trekke i soyabasert marinade.

4. Dander tallerkenen med spirer, før du legger grønnsakene lagvis i et tårn sammen med ost og spinat. Avslutt med puré på toppen!

Tips! Denne retten kan du variere med å bruke en blanding av friske salatblader, grønnkål, mykstekt løk, hvitløk og ristede mandelflak som erstatning for spinat.

Frokostpannekaker

Ved Kjartan Michalsen

Til ca 10 pannekaker á ca 10 cm trenger du:

 • 250 g cultura eller økologisk kefir
 • 1 stort økologisk egg
 • 120 g mel (Gjerne en stor andel fullkorn. Melet fra Alm Østre som vi får i posen var bra alene. En andel byggmel gir også god smak, det samme gjør opptil 20% havregryn.)
 • 1 ss sukker (kan gjerne skippes, jeg gjør det stort sett alltid)
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/4 ts salt
 • 1 ss olje
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/4 ts natron

Pass på; la røren svelle litt (5-10 minutter), og tilsett bakepulver/natron etter at røren har stått litt.

Ha i det våte, så alt det tørre. Rør fritt for klumper og stek i varm panne.
Avhengig av størrelsen på egget, tilsett mer cultura/kefir for å få en passe tykk røre.

Oppskriften er en adapsjon av flere klassiske amerikanske oppskrifter tilpasset forholdene her hjemme. Cultura erstatter buttermilk, bakepulver og natron erstatter baking powder og baking soda. Kardemomme er heller ikke vanlig, men gir fin smak.

Speltsuppe fra Toscana – Ministra di ferro

Ved Camilla Wilse

Dette er min livrett, det beste jeg vet. Denne suppen metter og varmer. Det finnes sikkert like mange varianter av denne som det finnes varianter av en spagetti bolognese. Dette er min variant.

Til 6 pers trenger du:

 • 200 g kidneybeans (eller 100 g tørre lagt i bløt over natten og kokt ferdig = ca. 200 g)
 • 200 g hel spelt (farro) – lagt i bløt i minst 10 timer.
 • 1 dl olivenolje, kanskje mer.
 • 1 stor gul løk
 • 2 gulrøtter
 • 2 stilker selleri
 • 6 fedd hvitløk
 • 1 ts finhakket rød chili
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 1 stang hel kanel
 • ¼ ts raspet muskatnøtt
 • 2 liter vann + at du kanskje må spe med vann hvis den står og tykner.
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Legg bønner i bløt i rikelig med vann over natten- eller tidlig på morgenen, slik at du kan koke dem når du kommer hjem fra jobb. Bønnene bør være ferdig kokte til du begynner med suppen. Legg spelt i bløt over natten- eller tidlig på morgenen.

Kjør halvparten av bønnene med stavmikser og litt vann slik at det blir en glatt ”suppe”.

Finhakk løken og la den surre på middels svak varme til den er myk. Dette er viktig for at løken ikke skal dominere smaken.

Skjær gulrøtter og selleri i terninger og finhakk hvitløk og chili.

Når løken er myk, har du i de øvrige grønnsakene, tomatene, kanelstangen og vannet.

Hell vannet av den bløtlagte spelten og skyll gjerne en gang. Ha spelten i suppen og sett opp varmen slik at det koker.

La suppen småkoke i 30 minutter. Nå har du i de ferdigkokte bønnene og bønnemosen og rører godt. La det småkoke i noen minutter.

Smak først – tilsett salt og pepper – smak igjen og spe med mer vann hvis den blir for tykk.

Kok i 20 minutter til. Smak igjen. Ha gjerne i mer krydder.

Ministra serveres med pesto, prøv løpstikkepesto nå som vi går inn i våren (!) og eventuelt brød.

Tips: Prøv med andre hele korn som bygg eller rug også.

Sennepsbakt hodekål

Lurer du på hva du skal gjøre med hodekålen? Her er en herlig oppskrift!

Du trenger:
1 hodekål
1 ss sennep
1 ss kokosolje
2 ss olivenolje
1 fedd hakket hvitløk
0,5 ts pepper
Litt salt

Slik gjør du:
Skru ovnen på 200c. Skjær hodekålen i skiver (ca 0,5 cm). Pensle en ildfast form med kokosolje. Legg hodekålen i formen. Bland sammen sennep, hvitløk, olivenolje, pepper og salt, og spre blandingen ut over skivene. Ovnsbakes i 30-40 minutter. Server gjerne med rosmarinstekte potetbiter!

Kraftkoking på 1-2-3-4

foto http://farminsittkjokken.com/

 

Kraft kan du koke av de mest uattraktive, mest benete kjøttstykkene – og det vanligste er stykkene som har fått sitt navn av retten; kraftbein.

 

Kraftkoking er god ressursutnyttelse, det er enkelt å lage – og det er også veldig sunt! Når du koker kraft, får du med deg alle de sunne næringsstoffene i beina, og kraft har tradisjonelt blitt brukt for å styrke fordøyelsesystemet, muskler og ledd – i tillegg til at det gir god smak på det meste.
 

Det vanligste er å bruke storfe, kylling eller fisk, men også andre kjøttyper gir god kraft (både sau og svin gir en sterkere smak, og anbefales først og fremst til sau- og svineretter).

 
Oppskriften kan strengt tatt oppsummeres i èn setning: kok beinete kjøttbiter på lav varme over lang tid. Her er et eksempel på en enkel framgangsmåte:

 

1. Legg kraftbeina en gryte med kaldt vann – gjerne sammen med noen slurker eddik (som bidrar til å trekke næringsstoffene ut av beinene). La stå i en time for å trekke.
 
2. Imens kan du kutte opp grønnsakene i grove biter – disse skal gi kraften mer smak. Ta av det du har liggende, men det viktigste å ha med er løk og ulike typer rotgrønnsaker. For eksempel: To løk, et par-tre gulrøtter, en stangselleri, noen hele pepperkorn. Urter og krydder (hele pepperkorn for eksempel) kan også puttes i gryta, men hvis du vil ha en allsidig kraft, kan du sløyfe disse. Vannet i gryta skal såvidt dekke innholdet i gryta.
 
3. Kok opp kraften og skru så ned temperaturen helt ned så det ikke lengre koker, men at det er bevegelse i vannet. Hvis du er opptatt av at kraften skal være blank, kan du fjerne skummet som samler seg i gryta underveis mens kraften koker, men dette er ikke nødvendig.
 
4. La kraften stå og trekke så lenge du vil – minimum 3-4 timer, men gjerne opp mot 12-48 timer. Når du synes det er nok, skrur du av varmen, siler av beina og grønnsakene (de har gjort jobben sin, så de kan du med god samvittighet kaste) og avkjøler kraften. Siden kraftkokingen tar endel tid, er det lurte å lage store mengder av gangen – kraft er perfekt til nedfrysing. Frys dem ned i små beholdere – f.eks. isbitposer – så kan du lett hente opp det du trenger til middagen.

Woket Bok Choy med sopp, hvitløk og ingefær

Du trenger:
3 stk bok choi

2 fedd hvitløk

10 sopp

2 ts hakket ingefær

1 ss sesamfrø

1 ss soya saus

2 ss olje

1 ts sesamfrøolje (valgfritt)

2 dl vann + 0,5 ss grønnsaksbuljong

 
Slik gjør du:
Skru ovnen på høy varme. Tilsett 1ss olje og 1ss soya saus. Stek soppen i 3 minutter på høy varme. Skru ned til medium varme, tilsett bok choy og hvitløk, og det hele stekes i 3 minutter til. Tilsett mer olje eller soyasaus ved behov. Skru ned til lav varme, rør inn ingefær, sesamfrø, sesamfrøolje og vann blandet med grønnsaksbuljong og la det putre i 5 minutter.

Jordskokksuppe

Du trenger:

10 stk jordskokk

4 poteter

3 gulrøtter

3 rødløk

2 fedd hvitløk

Saften fra en halv ingefær

Pepper og salt etter smak

 

Slik gjør du:
Hakk jordskokker, poteter, gulrøtter i like store biter, kok de i en kjele på svak varme til de blir møre. Stek rødløk på svak varme i 15 minutter og ha i hakket hvitløk de siste minuttene. Når grønnsakene er møre, har du i løken og ingefærsaften. Mos alt med blender og tilsett salt og pepper etter smak.

 

Vegansk kålrabisuppe

Du trenger:
2 ss kokosolje eller annen olje
1 gul løk, hakket
1 ts hvitløk, hakket
1 kålrabi, skrelt og skåret i terninger
2,5 dl grønnsaksbuljong
2 dl vann
100 gram usaltede cashewnøtter
4 laurbærblad
1/2 ts tørket timian
Hvit pepper
1/2 ts salt
4-5 poteter, skåret i terninger og deretter dampet
10stk sopp, skåret i biter og lett stekt til de er gylne og sprø
Tørkede chiliflak

 

Slik gjør du:
Varm oljen i en stor gryte på middels høy varme. Stek løken i noen minutter til den er mør. Tilsett hvitløk og stek i 2-3 minutter. Ha i kålrabi og stek det hele i 3 minutter. Ha så i grønnsaksbuljongen, vann, cashewnøtter, laurbærblad, timian, hvit pepper og salt. Kok opp, reduser varmen og la det putre i ca. 20 minutter til kålrabien er mør. Ta ut laurbærbladene. Avkjøl suppen og bruk en blender til å mose suppen til en jevn røre. Når du er ferdig, ha i dampede poteter og stekt sopp. Smak til med salt, pepper og tørkede chiliflak. Pynt med urter.

Dressing til rapunzelsalat

2 ss olje
litt eddik/balsamico
en klype salt
majones eller rømme etter smak

 

Bland i salaten, og server med kokt egg i skiver over. Typisk julesalat
i Sveits. Nam!

Syltet rødbet fra Fokhol gård

Ved Seraina Müller

Lake:
2 ss epleeddik
4 ss sukker
1 dl vann

Kokes opp.
Hele beter kokes i saltet vann til de er møre og avkjøles. Skrelles og kuttes så i fine biter som vendes sammen med laken, smakes til med salt og pepper før servering.

Bakte grønnsaker fra Fokhol gård

Ved Seraina Müller

4 stk gulrøtter
1 stk sellerirot
1/2 stk kålrot

Alle grønnsakene vaskes, skrelles og kuttes grovt.

50 g rapsolje
2 ss timian
2 fedd hvitløk
100 g smør
Salt og pepper og sitron
Alt vendes sammen. Bakes i ovn ved 200 C til de er møre. Smakes til med salt, pepper og sitron.

Sylta rødbeter

Per © Alletiders Kogebog

Har det hopa seg litt opp med dei små raude? Gi eitt par til naboen kanskje? Viss ikkje kan du alltids sylte!

 

Les Mer…

“Pastisnacks” for små

foto Marius Rua

 

Pastinakk kan brukast til mangt. Blant anna kan du gjere dette:

 

Vask og skrubb av all jorda slik at dei er reine og fine

Skjær dei i lillefingerstjukke staver

Steik dei i kokosolje, gjerne i jernpanne. Dei små treng litt (h)jernemat. La dei gjerne ligge der og surre litt til dei blir mjuke og lett kan svelgjast.

 

Gi ein stav eller to til den vesle, gjerne frå 5-6 mnd gammal. Dei små stavane er gode å knaske på for alle.

Deilig varm løksuppe

Har dere sett all den deilige løken som ligger ny og lekker i hyllene (eller i posen din, red.anm)? Kok den i ca 10 minutter og smørstek den hel. Den egner seg som tilbehør til det aller meste. Bruk alt, det grønne også, til gryter, woker og salater. Eller lag en herlig løksuppe. Siden dette ikke er verdens varmeste sommer, kan en god, varm suppe være det vi trenger.

Les Mer…

Het gulrotsuppe med byggryn

En vinner i høstmørket (eller vintermørket, red.anm)! Serverer du den med byggryn og rømme blir suppen et helt måltid i seg selv, særlig med litt godt brød til. Som forrett kan du bare ta en liten klatt med rømme i. Det syrlige smaker godt til den litt søtlige og sterke suppen.

Les Mer…

Rå start på året!

Grønnsaker i alle varianter kan mer enn å sette farge på hverdagene i 2014. De bidrar med magisk plantekraft og byggeklosser til kroppen for mer energi, overskudd og helse. Det betyr demping av heldeplager, bedre konsentrasjon og hukommelse, bedre sinnsstemning og mer pågangsmot. Med enkle tips til hvordan å få dette til, ønsker Fraiva deg alt godt for det nye året!

Les Mer…

Chevregratinerte raudbeter med perlespelt

Har du ennå litt perlespelt igjen frå i haust? Og eit par raudbeter? Her er oppskrift på ein enkel men veldig god lunsj eller middag!

Les Mer…

Svartrot og andre rotvekster

Svartrot, også kjent som Skorsonnerot er ein grønsak som sjeldan brukast. Diverre, for den smaker fortreffelig! Mild og god! Den kan nyttast som andre rotgrønsaker – i mos, steikt, ovnsbakt og så vidare. Slik kan du ovnsbake den til to personar:

Les Mer…

Grønnkålpizza fra Berit Nordstrand

Sesongens grønneste grønnsak er en kål med det velklingende navnet – grønnkål.

Grønnkål er en av de sunneste grønne grønnsakene vi har der den formerlig strutter av antioksidantkraft, vitaminer og mineraler. Den har kraftig smak, nesten helt uten kalorier og kan benyttes i mange spennende retter. Benytt den i retter som pizza, pai, pasta, salater, mos og pureer.

Les Mer…

Inspirasjonskurs om bærekraftig mat No.1 – i regi av Food Studio og Camilla Wilse

Kursholder: Camilla Wilse/Food Studio 17. oktober 2013

Sted: Nobels Fredssenter

Er du medlem av Kooperativet, får du en pose med grønnsaker annenhver uke, da har du de beste, kortreiste råvarene fra biodynamiske eller økologiske bønder, mat fra bønder som driver gårdene sine med stor omtanke, kunnskap og kjærlighet. Du står med råvarene på kjøkkenet – din jobb er å bruke, tilberede og nyte denne maten, slik at all kjærlighet og næring som finnes i råvarene, blir tilgjengelig for deg.

– Camilla Wilse

Les Mer…