Spørsmål og svar

Oslo Kooperativ – hvordan fungerer det egentlig?

For English, click here!

Oslo Kooperativ er et medlemseid og medlemsdrevet samvirke for direktesalg av lokale økologiske og biodynamiske produserte råvarer, med priser som gagner både bonden og medlemmene.

Per 2023 har Oslo Kooperativ en avdeling for utlevering: Mathallen, Vulkan 5, 0178 Oslo. Utlevering er torsdager mellom kl.16.30-18.30.

Du betaler 310 kroner årlig i kontingent for å være medlem. Når kontingenten er betalt får du mulighet til å bestille poser via nettbutikken.

Kooperativet er ikke en vanlig butikk eller en kommersiell aktør. I tillegg til råvarene du får utlevert i posen, får du verdien av å hjelpe en økobonde med en rettferdig pris, kunnskap om sesong, lokale matvarer, bærekraft og miljø og et sosialt fellesskap som arbeider sammen. Les mer om våre 10 grunnprinsipper her.

Du lurer kanskje på:

Hvordan bestille pose?

Annenhver uke – med frist midnatt torsdag – kan du bestille en pose fylt med sesongens råvarer for 230 kroner hvor av 215 går til bonden. Bestillinger kan gjøres via nettbutikken på kooperativet.no. Innkjøpsgruppa, som består av frivillige medlemmer, lager og bestiller «Ukens pose» basert på bøndenes sesongbaserte utvalg. Innholdet i posen blir tilgjengelig på vår nettside mandag den uka utleveringen vil være.

Hvordan og hvor mye må jeg bidra?

Kooperativet består og fungerer takket være medlemmene våre. Som medlem kan du bidra som frivillig på selve utleveringsdagene minimum 2 ganger i året, eller du kan delta i en av våre fem arbeidsgrupper: Kommunikasjon, Innkjøp, Kjøtt og meieri, Arrangement og Logistikk.

Hvem driver Kooperativet?

Kooperativet baseres på frivillighet. Ingen aktive medlemmer betyr ingen grønnsaker. Kooperativet har et styre og en koordinator i en 15% stilling.

Hvem er de som leverer ut posene?

For at du skal få posen din stiller omtrent 8 medlemmer ved hver utlevering for å motta, pakke og levere ut posene. Medlemmer av Logistikkgruppa har et overordnet ansvar for å koordinere pakking og utlevering.

Hva skjer hvis jeg ikke henter posen?

Kooperativet lagrer ikke varer. Vi har verken fryselager eller folk til å administrere lagring og henting i andre tidsrom enn utleveringsdagen.

Du forhåndsbetaler posen. Dette skaper en sikkerhet for at bonden får betalt for leveransen. Glemmer du å hente posen får bonden likevel pengene sine, men du mister grønsakene dine. Posene som ikke blir hentet blir fordelt mellom de frivillige på vakt eller gitt bort til organisasjoner eller initiativ som Kooperativet støtter.

Jeg kan ikke hente posen min. Hva gjør jeg?

Bruk Byttegruppa på Facebook for å få hjelp av andre medlemmer eller selge posen din til en annen.

Kan andre hente posen min?

Ja. Den som henter må bare oppgi ditt navn. Husk å ta med den tomme posen for å bytte i den fulle. Har du ikke pose må du legge varene over i egen sekk eller en annen pose.

Hvorfor stemmer ikke alltid Ukens pose med innholdet?

Noen ganger er det feil med leveranser, eller bonden har litt mindre av en vare og må erstatte med en annen. Vi får ikke alltid vite om endringen tidsnok til å rette opp informasjonen på nettsiden. Vi sikrer så godt vi kan at det er varer til en verdi av 215 kr i posen, selv om noen varer kan være noen andre enn de annonserte.

Hvorfor er innholdet mellom posene og avdelingene noen ganger forskjellige?

Noen gårder er små og andre store. Hvis en bonde for eksempel har 350 gresskar igjen på slutten av sesongen og vi har 700 posebestillinger kan vi fylle halvparten av posene med gresskar og den andre halvparten med hodekål. Ulike poser på de ulike avdelingene kan også skje fordi transportmulighetene fra bøndene gjør det enklere å dele opp leveransene.

Jeg har glemt å bestille. Hva gjør jeg?

Vi har ikke mulighet til å ta imot bestillinger etter fristen. Det kan imidlertid hende du får kjøpt en pose fra et annet medlem via Byttegruppa på Facebook. Skriv et innlegg der når utleveringsdatoen nærmer seg.

Har du flere spørsmål skriv til kontakt@kooperativet.no.