Møt et Kooperativet medlem: Ingrid Indergaard

Les Mer

Ingrid Indergaard tekst: thale lindstad foto: spira svendsen[/caption]

 

Ingrid Indergaard gir sine Kooperativet poser et godt hjem hos glade barn og samboer på et velbrukt kjøkken i Bærum. Ingrid er både aktiv i andelslandbruk og dyrker selv i hagen. I vår serie om medlemmene våre deler hun her litt om hvorfor hun likevel er en flittig posekjøper:

-Jeg er ikke lenger like trygg på maten i butikkene og har ikke lyst til å legge hva som helst på tallerkenene til mine to små. I mitt hjem vil jeg ha trygg mat som jeg vet jeg kan spise og dele med god samvittighet overfor meg selv og andre. Det er mye vi ennå ikke vet om ernæring fordi det er et utfordrende område å forske på, men jeg velger maten min etter et føre-var-prinsipp. Da er økologiske eller biodynamiske produkter et lett valg.

Hvordan maten produseres

-Sammenhengene mellom Kooperativets prinsipper er også veldig viktige for meg, fordi de sammen sikrer meg kvalitetsmat fra en type matproduksjon jeg ønsker mer av og vil støtte opp om. Med utdannelse i økologisk landbruk er jeg nok over middels engasjert i spørsmål om bærekraftig matproduksjon. Jeg har jobbet mye med jord og kompost og er opptatt av økosystemer, kretsløpsforståelse, og jordvern. Interessen har utviklet seg fra urtepotter i vinduskarmen på Grünerløkka til drømmehagen med mange bed og lekne dyrkingsløsninger. Nå vet jeg også hvor mye hardt arbeid og kunnskap som ligger bak den beste maten. Jeg synes noe av det aller fineste er hvordan vi medlemmer bærer risikoen for sesongbaserte skiftninger sammen med bøndene. For meg er det nettopp det som gjør nærheten mellom bønder og byfolk ekte.

-Når posens innhold og hva jeg har i kjøleskapet bestemmes av vær og vind, føler jeg at jeg virkelig spiser fra naturen samtidig som det utfordrer min kreativitet i kjøkkenet. Det er en stor ære å invitere familie og venner til middag med den kvaliteten bøndene våre leverer, og jeg blir varm om hjertet når jeg tenker på hvor mye omsorg de også har for jorda de dyrker.

Fellesskap og næring

-Jeg liker også veldig godt at Kooperativet gjør fersk og ren mat tilgjengelig i byen for den som har lyst til å gjøre noe annet enn grave i jorda. For meg handler det om gjensidig respekt og positiv utveksling innenfor et mangfoldig fellesskap – et godt eksempel på at vi mennesker kan ta ulike valg og ha stor glede av hverandres forskjeller.

-Min personlige favoritt er kjøttposen. Rett og slett fordi jeg synes det er kjempegøy å lage kraft. Jeg er fra vestlandet og lærte tidlig tilberedning av tradisjonskost fra mor og mormor. Når jeg selv fikk barn ble denne interessen vekket og koking av kraft ble veldig spennende. Å leke med tradisjonell kokekunst gir meg mye moro og i bruk-og-kast-kulturen som vi har så alt for mye av i dag, er det veldig tilfredsstillende for meg å maksimere utbyttet fra næringsressursene våre. Det er kanskje det Kooperativet handler aller mest om for meg – næring. På så mange måter. Jeg er så utrolig takknemlig overfor alle de andre medlemmene som kjøper poser, stiller opp på vakter, bidrar til et reelt alternativ, og gjør denne ekte maten tilgjengelig for meg. Sammen er vi sterke.