Møt et Kooperativet-medlem: Lena Rønning (og Rikki!)

Les Mer

 

Lena Rønning og Rikki nye Kooperativet medlemmer

Visste du at til og med pensjonerte førerhunder har sans for Kooperativets poser? Særlig gulerøttene er populære godbiter for Lenas beste venn, labrador retrieveren Rikki.

Tekst og foto: Thale Lindstad

Mange kan nok kjenne seg igjen i Lenas ganske typiske utfordring: å finne et godt utvalg av økologisk frukt og grønt i nærbutikken. Lena er en av mange Kooperativet-medlemmer som synes det føles bra å alltid ha økologiske basisvarer på plass hjemme.

Lena er typisk bymenneske som er takknemlig for bønder som leverer høy kvalitet. Hun elsker å kokkelere spennende smaksopplevelser og koser seg med å ta turen innom Mathallen på vei hjem fra jobb.

-Jeg gleder meg alltid til å hente posen og liker å bli overrasket over det varierte innholdet. Det blir ofte til at jeg tar en runde og handler en god del annet når jeg først er i Mathallen som har så mye gøy å by på av varer, trivelig folkeliv og god stemning, sier hun.

Sosial matglede

-Jeg spiser mye sunnere på grunn av posen, men for meg handler mat også om den gleden jeg får av å leke med farger og gode råvarer. Jeg lever ganske fleksibelt med en hverdag som består i alt fra koordinatorjobb og eget firma til sporty kajakkturer, men bonde blir jeg nok aldri – derfor er jeg takknemlig for å kunne støtte opp om bærekraftig matproduksjon gjennom Kooperativet, sier hun.

Vel hjemme fra posehenting har hun fortsatt med seg godfølelsen når Rikki snuser rundt og hun fyller opp kjøkkenet – masse ren mat og nye ideer til hva hun kan servere neste gang gode venner kommer innom.

-For meg er matglede også veldig sosialt og noe jeg er opptatt av å dele med andre, og det er spennende å smake på mye grønt som jeg ikke hadde valgt selv i butikken. Jeg setter stor pris på oppskriftsklubbens tips om bruk av råvarene, og er ofte imponert over hva de andre medlemmene deler der. For tiden er jeg så hekta på grønnkålchips at den stort sett er spist opp når gjestene mine kommer, så de må dessverre ta til takke med vanlig chips, sier Lena.

Også den modne førerhunden Rikki setter stor pris på innholdet i posen.

-Haha, hun spiser jo alt, men Kooperativets rotgrønnsaker trumfer mye annet, ler Lena og fyller opp med kjedelig tørrfor til Rikki som også trenger variasjon fra rawfooden.

 

Lena Rønning og Rikki nye Kooperativet medlemmer 2

Gode møter

Lena liker veldig godt Kooperativets prinsipper om å være medlemsbasert og drevet av et lokalt fellesskap.

-Å ta en vakt ved utleveringene gir muligheter for å møte folk du kanskje ikke ville kommet i kontakt med gjennom jobb eller andre sammenhenger. Jeg er generelt glad i dugnader. Det er både lærerikt og trivelig å ha gode samtaler med personer som har annen bakgrunn og hverdag enn meg. Det kan være ganske artig å tenke på alle de ulike menneskene og personlighetene som samles om Kooperativet annenhver torsdag. Vi henter posene våre, og tar dem med hjem til hvert vårt – gjennom maten vi velger har vi likevel et sterkt fellesskap, sier hun.

For Lena er dyrevelferd viktig, og noe hun gjerne betaler mer for.

-Kooperativet og annen bærekraftig matproduksjon handler om noe større enn meg selv, hva jeg spiser, og hvordan jeg får til skikkelig crispy grønnkålschips og hvor mye sesamfrø det er digg å strø på. Det handler om å se litt stort på det, om samhold, gode relasjoner, og om å påvirke samfunnet i en positiv retning, sier hun.

Lena Rønning og Rikki nye Kooperativet medlemmer 3