Møt et medlem: Elizabeth

Les Mer

elizabeth

Elizabeth har båret grønnsaksposene hjem fra Kooperativet i snart fire år. Hun er en av ildsjelene i den økologiske bevegelsen i Norge, og i år er hun nominert til Oslo Miljøpris!

Tekst: Carolin Grotle Foto: Kim S. Falck Jørgensen

– Jeg var delaktig i den første spiren til Oslo Kooperativ, og har derfor kjent til ideen før selve Kooperativet kom på plass, forteller Elizabeth.

I 2012 satt hun i styret til Biologisk-dynamisk Forening da Idun Leinaas, som var daglig leder i foreningen, inviterte København Fødevarefellesskab til å komme og dele sine erfaringer. Fødevarefelleskabet var en viktig inspirasjonskilde for gruppen som tok initiativ til å starte Oslo Kooperativ året etter.

– Som deltager i den tidligste heiagjenggruppen til Oslo Kooperativ var det naturlig å være et av de første medlemmene av Kooperativet. Jeg ville gjøre det jeg kunne som privatperson bosatt i byen: å vise takknemlighet overfor bonden direkte, ved å handle råvarene og sette skikkelig stor pris på dem! Og det samme engasjementet kjenner jeg også på i dag, sier Elizabeth.

Miljøpris-nominert

Elizabeths engasjement for økologisk mat strekker seg langt utover medlemsskapet i Oslo Kooperativ. Siden 2011 har hun ledet prosjektet ØQ – økologisk mat i storhusholdninger hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Østfold. Tidligere drev hun sin egen cateringvirksomhet med økologiske råvarer. Elizabeth har også jobbet 12 år for Øyafestivalen, blant annet som ansvarlig for all maten som serveres der. I år er hun nominert til Oslo Miljøpris for sitt arbeid med konseptet Et bærekraftig måltid og etableringen av Matprisen.

De siste fire årene har offentlige og private storhusholdninger i hele Norge fått tilbud om veiledning for å legge om kjøkkendriften til konseptet Et bærekraftig måltid. Til grunn for konseptet ligger seks enkle prinsipper: 1. Lag god mat av gode råvarer, 2. bruk mer økologisk, 3. tenk sesong, 4. bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn, 5. gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat og 6. reduser matsvinnet.

– Målet med Matprisen er å hedre de som er med på å øke produksjon og forbruket av økologisk mat, og ikke minst de som serverer mat etter konseptet Et bærekraftig måltid, forklarer Elizabeth.

Oslo Miljøpris deles ut i Oslo rådhus fredag 2. juni under Bymiljøkonferansen.

Ren luksus

Elizabeth elsker å lage mat og har middagsgjester så ofte hun kan.

– For meg er det en ren luksus å skaffe biodynamiske og økologiske råvarer enkelt til min matlaging. Maten blir jo mye bedre med gode råvarer, og ekstra god når jeg vet at bonden også synes det er gøy å levere råvarer til oss kooperativere, forteller hun begeistret.

Etter flere år med stor interesse og kontinuerlig vekst i antall medlemmer, har Kooperativet det siste året opplevd en nedgang i medlemsmassen.

– Engasjementet rundt Oslo Kooperativ var så stort i begynnelsen, og det var veldig gøy å være en del av det! Å kjenne på det at vi var med på å skape noe sammen var veldig inspirerende. Kanskje skal vi blåse liv i «å snakke om Kooperativet» igjen? Holde foredrag, fortelle naboen om det, verve-medlemmer-på-jobben-kampanje? spør Elizabeth.