Gøy på vakt i frisk luft

Les Mer

 

Tekst og foto: Thale Lindstad

Rotfruktene og potetene ligger allerede ferdig fordelt på rekke og rad i Kooperativets gjenkjennelige gjenbruksposer. Rett fra bonden til posen ligger de fortsatt tålmodige og venter på et hjem og et kjøkken der de kan skinne med sine nærende og livgivende egenskaper. Dyrket i jorda rundt Oslo, nær min by, mitt hjem, min hverdag, mitt liv – og bortsett fra solidariske medlemsutgifter, går pengene mine rett til bonden. Jeg føler meg nesten selvforsynt. I det minste som en del av det samarbeidende fellesskapet Kooperativet er.

Her i Mathallen får jeg også lov til å leke med å pakke posen min litt selv.

– Du kan ta seks hvitløk, en salat av hver, og en pose mel. Det er emmer. Urkorn! kvitrer damen på vakt begeistret. Vips oppi posen, og sannelig er det hyggelig her blant alle disse grønnsakene og posene. Det er nemlig akkurat det de sier alle sammen som er på utleveringsvakt, når jeg spør dem hva de liker best med å ta en vakt, at det er fordi det er så veldig hyggelig! Og det synes jeg også. Folk kommer og går, er på hei med hverandre, noen er travle og ivrige raske, andre soser godlynt rundt og kikker og koser seg. Noen har hodet i en dyp nakkestrekk ned i smarttelefonen og har tankene andre steder, men får hjelp til å huske posen sin likevel. Mange farer fort forbi, men hilser og vinker selv om de ikke kommer bort, de henter kanskje posen sin senere eller hva vet jeg, kanskje de har kontor i nærheten eller kanskje de har glemt å bestille pose denne uken men nå angrer de seg, fantaserer jeg.

– Det har vært helt topp idag, hvertfall. Hyggelig å stå ute, sier Bjørnar Bjørgum. Utleveringene denne sommeren er nemlig flyttet utendørs rett utenfor en av inngangene til Mathallen. Kooperativets vanlige plass inne i Mathallen bugner av festkledde mennesker som mingler og bærer glass med stett istedetfor grønnsaksposer. Forandring fryder åpenbart, for det virker ikke som hverken posehentere eller medlemmer på vakt har noe imot å trekke litt frisk luft. Det syder like mye av liv utenfor som inne i Mathallen.

– Det er deilig å kunne plukke og pakke friske grønnsaker, fordi jeg føler at det bringer meg litt tilbake til naturen. Samtidig er stemningen og miljøet her veldig internasjonalt. Du møter masse nye mennesker i alle aldersgrupper, og kommer i kontakt med folk du kanskje ikke ville møtt i andre sammenhenger. Det er et veldig morsomt område å være i. Jeg handler alltid selv når jeg har vært i Mathallen, for det er masse god mat der inne også. Utvalget er bredt og jeg får tak i spennende spesialiteter og eksotiske matopplevelser. Uten vaktene for Kooperativet, hadde jeg nok kanskje ikke vært her så mye – enda så trivelig det er, sier Inge Lena Terjesen.

– Hyggelig, ja! Ja, vi pleier å spise sammen også. Du møter folk som er på samme bølgelengde og skaper et sterkt fellesskap. Alle er alltid veldig hyggelige og imøtekommende og villige til å gjøre en innsats. Man tror kanskje at man ikke har så mye energi og ekstra å yte etter jobb, men her er det så mye stå-på-stemning så du får masse påfyll her, sier Andrea Skinstad.