Gårdsbesøk til Hovelsrud gård

Les Mer

For noen uker siden var vi på ekskursjon til en av leverandørene våre – staselige Hovelsrud gård på Helgøya midt i Mjøsa. Den drives av Marianne Olssøn og Are Herrem, og siden oppstarten i fjor har de allerede rukket å bli den største økologiske kyllingprodusenten i Norge, og leverer både til dagligvarebutikkene og til restauranter i toppsjiktet, som Maaemo, Credo og Kontrast. Til oss i Kooperativet har de ikke bare levert kyllingkjøttet, men også vinger, lever og føtter, så man kan lage seg BBQ-vinger, kyllingleverpaté – eller kanskje koke deilig kraft på føttene?

Hovelsrud ligger på et område med mye kalkjord og gunstig landbruksklima, så foruten kyllingene som tripper rundt utendørs, dyrkes det epler, plommer, solbær, rips, asparges, kål og en rekke urter og grønnsaker. Marianne Olssøn har selv vokst opp på gården, og overtok i 2006.

Etter å ha startet restaureringen av huset, ble også hagen tilbakeført etter tegning fra 1870-tallet. De var så heldige å finne detaljerte tegninger over den gamle hagen, og har fulgt dem til punkt og prikke. Nå finnes det plommetrær i nydelig espalier langs gangstiene, en svalgang av hasselnøttrær, hekker av solbær og rips – og alt i perfekt symmetri. Hagen ble i sin tid tegnet inspirert av italienske villaanlegg – og det er lett å tenke seg at vi er i Toscana der vi vandrer rundt i hagen i nærmere 30 varmegrader. Det er til og med plantet nebbiolodruer på eiendommen!

Hagen på Hovelsrud gård er åpent for besøkende om sommeren – og vi kan absolutt anbefale et besøk hit! Det blir også mer Hovelsrud-kylling i kjøttposene i tiden som kommer!